Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Солта вероятно е ключов фактор при алергичните имунни реакции

Солта вероятно е ключов фактор при алергичните имунни реакции

Солта вероятно е ключов фактор при алергичните имунни реакции - изображение

Изследователи от Техническия университет в Мюнхен установиха, че солта води до образуването на Th2 клетки, които се активизират при алергични състояния като атопичен дерматит. В своето проучване проф. Кристина Зелински и нейният екип отриват, че в кожата на пациентите има повишени концентрации на соли.

В индустриалните страни почти всеки на трима души е засегнат от алергии в даден момент от живота си. Едно от всеки 10 деца пък страда от екзема. Т-клетките играят важна роля в тези имунни състояния. Те са жизненоважен аспект на резистентността на организма към инфекции, но ако са неконтролирани, могат да развият патологични реакции и да започнат да атакуват части от телата ни или да възприемат безвредни вещества като алергени.

Когато се появят такива функции, имунните Th2 клетки могат да причинят възпалителни състояния на кожата като атопичен дерматит. Това включва повишено производство на протеините интерлевкин 4 (IL-4) и интерлевкин 13 (IL-13). Все още за изследователите не е ясно какво задейства сигналната неизправност.

Трапезната сол, известна още като натриев хлорид, е от съществено значение за здравето на хората и животните. В организма се среща под формата на натриеви и хлорни йони. В неотдавнашно проучване проф. Зелински и нейният екип успели да докажат, че натриевият хлорид може да провокира състояние в човешките Т-клетки, което ги кара да произвеждат по-големи количества протеини IL-4 и IL-13.

Става ясно, че видове Т-клетки, които не би трябвало да причиняват алергии, могат в присъствието на сол да се превърнат в Th2 клетки. Способни са да се върнат в старото си положение, ако Т-клетката е изложена на ниски нива на подправката. „Следователно йонните сигнали играят рола в генерирането и контрола на Th2 клетките“, коментира Кристина Зелински.

Като специалист в дерматологията тя се интересува от атопичния дерматит. Нейните колеги изследвали дали засегнатите кожни участъци на пациенти със заболяването съдържат високи нива на натрий. „Измерването на концентрацията на натрий в кръвта е по-лесно, отколкото на тази в тъканта. Разтворената сол в кръвта може да се измери с помощта на стандартни клинични методи, докато за кожата е необходима помощта на специалисти по химия и физика“, казва Джулия Матиас. Тествали пробите в Изследователския неутронен източник „Хайнц Майер-Лайбниц“ в Техническия университет в Мюнхен и в Института за ядрена физика в университета на Майнц. Специалистите използвали анализ на неутронно активиране. Нивата на натрий в засегнатите от екзема кожни участъци на пациенти се оказали 30 пъти по-високи, отколкото при здрава кожа.

От известно време е известно, че пациентите с атопичен дерматит имат повишени нива на бактерията Staphylococcus aureus по кожата си. Това са микроорганизми, които се развиват в солени условия за разлика от други паразитни бактерии, които се увреждат от солта“, обяснява Зелински. Професорката вярва, че настоящите резултати от изследването им сочат връзка между солта и появата на атопичен дерматит.

Учените не са в състояние да кажат как големите количества сол намират пътя си към кожата. Поради тази причина те не са сигурни как диета с ниско или високо съдържание на подправката може да се свърже с появата и прогресията на атопичен дерматит или други алергични състояния. В бъдеще специалистите ще търсят отговорите на тези въпроси.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлВидеоСпортСъставкиЕ-тата в хранитеЛеченияХранене при...ФизиологияСпециалистиИсторияТестовеОрганизацииКлинични пътекиИзследванияЗдравни проблемиБотаникаНормативни актове