Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве 5 негативни последици за организма от дефицита на сол

5 негативни последици за организма от дефицита на сол

5 негативни последици за организма от дефицита на сол - изображение

Известно е, че повишеното количество сол в порциона на човек води до негативни последици за здравето, но липсата на сол също оказва неблагоприятен здравословен ефект за организма, информират немски специалисти.

Ето 5 негативни последици от липсата на сол за организма:

Нарушение на нервните функции

Нервната система на човек се нуждае от сол в умерени количества, за да функционира нормално. Хранене с ниско съдържание на сол или без сол влияе отрицателно на работата на нервите. Човек може да изпита дезориентация и да получи припадъци.

Намален мускулен контрол

Загубата на контрол върху движенията на мускулите е друг страничен ефект от ниското съдържание на сол в организма. Това е придружено от подуване, болезнени спазми и дори мускулна слабост.

Хипонатриемия

Натрия или солта са от решаващо значение за опазването на електролитния баланс. Намаляването на количество сол драстично може да доведе до разтройство, чувство на неудовлетвореност, наречено хипонатриемия, която причинява гадене, умора, загуба на апетит, повръщане или дори гърчове.

Болест на сърцето

Това може да изглежда изненадващо, защото се счита, че излишната сол причинява сърдечни заболявания. Въпреки това, недостигът на сол повишава производителността на "лошия" холестерол с близо 4,6%. Триглицеридите или мазните отлагания в кръвта увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.

Оток на мозъка

Мозъчният оток е най-опасния страничен ефект от ниското ниво на сол в организма. Това подуване може да бъде в резултат на разкъсване на кръвоносните съдове, което води до кървене в мозъка. Състоянието изисква незабавна хоспитализация, защото е смъртоносно опасна.

Немските специалисти съветват да се консумира сол в умерени количества, защото драстичното лишение от продукта може да доведе до неблагоприятни последици за здравето на организма. Човек не трябва да прекалява със солта, но не е добре и да се лишава напълно от нея.

Снимка: cosmomom.net


Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСпортЗаболявания (МКБ)ПсихологияЛеченияБотаникаРецептиАлтернативна медицинаСнимкиЛайфстайлСъставкиЕ-тата в храните