Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Соята намалява шанса на мъжете да станат бащи

Соята намалява шанса на мъжете да станат бащи

Соята намалява шанса на мъжете да станат бащи - изображение

Мъжете, които обичат да консумират често соя, рискуват да намалят шанса да станат бащи, информират испански учени от Университета Валенсия.

Според специалистите естествените съставки на соята могат да увредят спермата. Важна роля в това играят фитоествогените, които представляват растителен еквивалент на женските хормони. Те имат способността да намалят скоростта на сперматозоидите и да увеличат броя на тези с грешен брой хромозоми. Този факт оказва отрицателно вличние в забременяването.

В изследване са участвали 25 доброволци, проследявани две години. Учените са наблюдавали предимно ефекта на ендокринните смутители като бисфенол А, който често се използва в пластмасовите опаковки. Спрециалистите са проследявали стриктно и начина на хранене на доброволците. Установило се е, че най-голям ефект оказва консумирането на соя.

Испанските специалисти смятат, че тяхното откритие ще допринесе за увеличаване на шанса при мъжете да станат бащи.

Други учени са на мнението, че този резултат трябва да се подложи на още изпитания и изследвания за по-голяма достоверност.

В днешно време соята се използва като алтернатива на млечните продукти и месото.

Снимка: Holistic Meaning
 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияАлтернативна медицинаХрани и ястияРецептиЗдравни съветиСпортНовиниБотаникаЕ-тата в хранитеЛайфстайлСнимкиФизиологияАнкетиХранене при...ДиетиКлинични пътекиЛеченияТестовеСпециалистиАнатомияМедицински изследвания