Средиземноморската храна пази сърцето
Изследването е проведено в университета "Навара".
"Един от начините да избегнем сърдечно-съдовите заболявания е като подобрим начина си на хранене", убеден е д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес.
Испанските учени избрали 7500 възрастни, които страдат от диабет или имат друг здравословен проблем, който би могъл да бъде предпоставка за развитие на сърдечни заболявания.
Участниците били разделени на три групи, две, от които се хранели предимно със средиземноморска храна, едната група получила зехтин, а другата - ядки.
Третата група - така наречената контролна, трябвало да консумира само плодове и зеленчуци, зърнени храни и нискомаслени млечни продукти.
Проучването продължило 5 години, през които 288 от участниците получили сърдечен удар или са починали от заболяване на сърдечно-съдовата система.
Коментари към Средиземноморската храна пази сърцето