Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Стандартните обезболяващи вдигат с 31% вероятността от внезапно спиране на сърцето

Стандартните обезболяващи вдигат с 31% вероятността от внезапно спиране на сърцето

Стандартните обезболяващи вдигат с 31% вероятността от внезапно спиране на сърцето  - изображение

Стандартните и най-масови обезболяващи, които се приемат от повечето хора по света, се свързват с повишаване риска от спиране на сърцето, информират датски специалисти.

Внезапното спиране на сърцето може да се случи поради свръхактивност или отпадналост на електрическата активност на сърдечния мускул. Това води до блокиране на нормалната дейност и невъзможността за изпомпване на кръв към тялото. Състоянието е обратимо, но в първите минути от настъпването му и то при адекватна реакция.

Противовъзпалителните нестероидни медикаменти са едни от най-разпространените и често използвани обезболяващи сред много хора по света. Доста от тези медикаменти обаче се свързват с повишен риск от сърдеченосъдов риск.

Според изследване на датски специалисти съществува реална връзка между медикаментите и получаването на сърдечен арест. За 9 години са регистрирани 28 947 случая на сърдечен арест извън болнично заведение.

Анализирани са данни на пациентите за два периода – при употребата на нестероидни противовъзпалителни за период от 30 дни преди сърдечен арест, сравнени с данните от предходен период с 30 дни без сърдечен инцидент.

Според резултатите от изследването употребата на подобни медикаменти се свързва с повишаване риска от сърдечен арест с 31%, като значително се повишава процентът при различните видове обезболяващи.

"Тези медикаменти не бива да се предлагат свободно по бензиностанции и супермаркети, където не може да се предложи компетентен съвет за употреба. Дори и свободно предлаганите обезболяващи трябва да се употребяват след консултация със специалист", коментира авторът на изследването проф. Гунар Гисласон от Университетската болница „Гентофте“ в Копенхаген, Дания.

По текста работи: Велина Неделчева
Снимка: : gomuslimОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноТестовеЗдравни проблемиИсторияСпортБотаникаЛеченияСнимкиНормативни актовеАнкетиПроизводителиАптекиОрганизацииЛайфстайлРецептиСоциални грижиКлинични пътекиОткритияСпециалистиНаправления в медицинатаГеография