Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Странното положение на крайниците спрямо тялото може да спре болката

Странното положение на крайниците спрямо тялото може да спре болката

Странното положение на крайниците спрямо тялото може да спре болката - изображение

По-различното положение на крайниците спрямо тялото обърква човешкия мозък и ако в този момент изпитваме болка, то тя ще стане много по-слаба. Това твърди д-р Джандоменико Янети и екипът му от Юнивърсити колидж в Лондон.

Учените направили експеримент с 20 доброволци, в който участниците трябвало да оценяват изпитаната болка от 0 до 100. За целта дланите им били набодени с лазер, като всяка пулсация имала продължителност от 8 до 12 сек. В единия случай ръцете им били положени с дланите надолу върху плот, а във втория – били кръстосани една върху друга.

Резултатът показал, че най-слаба болка почувствали доброволците, когато горните им крайници били кръстосани. Получава се разминаване между позицията на тялото и представата на мозъка откъде идва неприятното усещане. Когато той няма точни данни за пространственото разположение на частите на тялото, започва да търси причината и регистрирането на болката отива на заден план.

Същият ефект се получил и ако се създаде чувството за илюзия с помощта на огледала и виртуални крайници. Поставянето на ръцете в необичайно положение спрямо тялото кара мозъка да се обърка и да спре обработването на сигнала за болка, идващ от нервите, пише Новите родители.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: picdn.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСпортЛайфстайлЛеченияХранене при...ПсихологияВидеоИсторияБотаникаАлтернативна медицинаФизиологияПатологияКлинични пътекиСнимкиОрганизацииМедицински изследванияСпециалисти