Начало Здравна медиа Любопитно Екология Стресиращо измиране на корали в Азия

Стресиращо измиране на корали в Азия

Стресиращо измиране на корали в Азия - изображение

В Южнокитайско море се наблюдава стресиращо избелване на корали, което е важен показател, че рифовете изпитват ефектът от глобалното затопляне доста повече от обкръжаващия ги океан. Това ги прави изключително уязвими на климатичните промени.

Проучване на специалисти от Университета на Западна Австралия показва, че усилията за ограничаване на глобалното затопляне до 2°С според Парижкото споразумение няма да бъдат достатъчни за опазването на тропическите рифове.

В резултат на природното явление Ел Ниньо през лятото на 2015 година се отчита затопляне с 2 градуса по Южнокорейското море. Затопляне е оказало значителни щети по коралите, като само в северната част на морето около атола Донгша температурата на повърхността се е покачила с 6 градуса. Това е погубило 40% от коралите в местността.

Според изследване на Томас де Карло това затопляне се дължи на плитките води около атола, които са се затоплили много повече от обкръжаващия го океан. Допълнително необичайно слаби ветрове са забавили разпръскването на жегата и тя е останала в рамките на острова.

Океанските температури се покачват поради промените в климатичните условия, но местните аномалии и по-слабите ветрове могат значително да повишат температурите на рифовете.
Това откритие подкрепя друго проучване за кораловите рифове на специалисти от Университета Джеймс Кук в Таунсвил, Австралия. Според резултатите от техни изследвания тези условия подтикват коралите по-често над нивата на избелване.

"Кораловите рифове са чувствителни дори на ниското покачване на температурите", обяснява Томас де Карло. Топлата вода премахва оцветяването на фотосинтезиращите водорасли, подхранващи коралите. Това води до тяхното обезцветяване и дори смърт.

Екипът от специалисти са анализирали сърцевината на 22 коралови скелета. Оказало се е, че около половината корали са се избелили в резултат на събитието Ел Ниньо през 1983г., 1998г. и 2007 година. Най-много избелени корали обаче са отчетени през периода на Ел Ниньо през 2015 година. Резултатите са показали 100% избелване за атола Донгша, което е едно от най-тежките събития за последните 40 години в местността.

"Единствена надежда за спасение е намаляването на въглеродните емисии диоксид, за да се защитят кораловия рифт по сравнително най-добрия начин на местно ниво" допълва де Карло.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Thomas DeCarlo


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлПатологияНовиниСнимкиНормативни актовеАнкетиИсторияСпециалистиБотаникаЛечения