Съединения в червения ориз ефективно намаляват нивата на холестерол в кръвта

Според ново проучване на изследователи от Тайван, публикувано в „The American Journal of Chinese Medicine“, съединения в червения ориз понижават ефективно нивата на холестерола, циркулиращ в кръвта, като по този начин значително се намалява и риска от сърдечни заболявания.
В традиционната китайска медицина дрождите от червен ориз се използват от дълбока древност за насърчаване на храносмилането, засилване на кръвообращението, както и за предотвратяване на проблемите, водещи до застой на кръвта. През последните години се наблюдават положителни ефекти и при понижаване нивата на холестерол.
В по-ранни изследвания учените откриват, че съединението монаколин К, което се съдържа в червения ориз, е отговорно за понижаващите холестерола свойства. Въпреки това последните проучвания предполагат, че други вещества, като ненаситени мастни киселини, изофлавони и фитостероли, също допринасят за способността за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
За да определят кои съединения на червения ориз могат да намалят нивата на серумните липиди, изследователи от Тайван решават да анализират резултати от редица предишни проучвания, свързани с ползите от хранителния продукт.
Новото проучване е насочено към изследване ефикасността на съединенията на монаколин К и гама-аминомаслена киселина (ГАМК) за лечение на хиперлипидемия – заболяване, което се характеризира с високи нива на холестерол. Известно е, че монаколин К има подобен химичен състав с лекарството, понижаващо холестерола, ловастатин, а ГАМК е основният инхибиторен невротрансмитер в мозъка, който играе важна роля за регулирането на функциите на макрофагите – имунни клетки, участващи в патогенезата на атеросклерозата.
Тримесечното изследване обхваща 50 души, разделени в три групи. В зависимост от групата, в която са разпределени, участниците получават монаколин К, ГАМК или плацебо. Допълнително е извършена и оценка на общия холестерол.
При обстойното наблюдение учените установяват, че и двете съединения оказват положителни ефекти върху нивата на холестерол и липидите в кръвта. Това откритие предполага, че веществата са еднакво полезни за лечението на висок холестерол и триглицериди в кръвта.
Въз основа на тези резултати изследователите стигат до извода, че използването на различни концентрации и съотношения на двете съединения, съдържащи се в червения ориз, е от полза при лечението на хиперлипидемия.
naturalnews.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НУТРИКОСТ ЧЕРВЕН ОРИЗ (ДРОЖДИ) + КОЕНЗИМ Q10 капсули * 120
Нов ПРОМОБИОВЕА Co Q10 + ЧЕРВЕН ОРИЗ капсули * 60
ЕКВИЛИБРА ХОЛЕСТ - ОК таблетки * 20
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
БИОХЕРБА ЧЕРВЕН ФЕРМЕНТИРАЛ ОРИЗ капсули 500 мг * 60
НЕЙЧЪРС ПЛЮС HERBAL ACTIVES ЧЕРВЕН ОРИЗ + ГУГУЛИПИД капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Висок холестерол
- Нисък HDL холестерол
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Повишено ниво на VLDL-холестерол
- „Добрият“ холестерол е свързан с повишен риск от глаукома
- Левурда, Див чесън
- Висок HDL холестерол
- Артишок
- Изследване на триглицериди и холестерол
- Храни, които понижават холестерола
Коментари към Съединения в червения ориз ефективно намаляват нивата на холестерол в кръвта