Начало Здравна медиа Любопитно Екология Създадоха магнезит в лаборатория, чрез който може да се улавя въглеродния диоксид в атмосферата

Създадоха магнезит в лаборатория, чрез който може да се улавя въглеродния диоксид в атмосферата

Създадоха магнезит в лаборатория, чрез който може да се улавя въглеродния диоксид в атмосферата - изображение

Учени успели да произведат минерала магнезит в лабораторни условия с цел да го използват за изчистване на въглеродния диоксид в атмосферата. Тези му свойства са отдавна познати на науката, веществото се среща в естествен вид в природата, но за неговото образуване са нужни стотици хиляди години. Успешното му създаване само в рамките на няколко дни от изследователите ще даде възможност за начертаване на стратегия за решаване на проблема с измененията на климата.

Много страни по света се обединиха около идеята да бъдат намалени парниковите газове. Затова технологиите, чрез които ще стане възможно изсмукването на въглеродния диоксид от въздуха, ще се превърнат в основен инструмент за ограничаване на глобалното затопляне. Специалистите изчислили, че 1 т магнезит може да премахне около 500 кг въглероден диоксид от атмосферата.

За да преодолеят проблема с дългогодишния период, необходим за образуването на минерала, проф. Йън Пауър и неговите колеги от университета „Трент“ в Канада идентифицирали процесите, които действат при естественото му създаване. След като ги разбрали, на тях им били необходими само знанията и ниска температура, за да ускорят минерализацията на магнезита.

Учените намалили времето за образуване на минерала до 72 дни като използвали полистиренови микросфери за забързване на реакциите. „Засега осъзнаваме, че това е експериментален процес и ще трябва да бъде проверен преди да сме сигурни, че магнезитът може да бъде използван за улавяне на въглерод и за последващо съхранение“, казва проф. Пауър. Специалистът коментира още, че това зависи от няколко фактора, включително цената на въглерода, усъвършенстването на техниката, но все пак вече е сигурно, че процесът е възможен и осъществим.

Технологиите за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид играят важна роля в много планове за постигане на целите, поставени от Парижкото международно споразумение, имащо за задача предотвратяване на катастрофалните климатични промени. Чуват се обаче и песимистични гласове, че очакванията са прекалено оптимистични, защото няма необходимите процедури, които да подготвят отрасъла. Въпреки това мнението е, че подобни технологии трябва да се развиват заедно с намаляването на вредните емисии и отзвукът от откритието на екипа учени е положителен.

Досега са правени изследвания за възможностите за складиране на въглерод с минерални залежи, но както при улавянето на веществото в електроцентралите или в промишлените източници, съхраняването му в седиментни басейни излиза енергийно и фанансово много скъпо. Създаването на магнезит в лабораторни условия дава надежда, че прочистването от въглеродния диоксид може да стане на много по-ниска цена.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: independent.co.uk
Снимка: flickr.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЕ-тата в хранитеЛюбопитноСъставкиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛеченияТестовеХранене при...Алт. медицинаФизиологияСнимкиСпортНормативни актовеБотаникаХрани и ястияПроизводители