Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Създадоха машина за халюцинации

Създадоха машина за халюцинации

Създадоха машина за халюцинации - изображение

Машина за халюцинации, в основата на която стои виртуалната реалност, разработи научна група от Съсекския университет. Апаратът ще позволи на хората да видят неща, които реално не съществуват, без да използват наркотични вещества. Учените се надяват, че така ще разберат начина, по който мозъкът обработва възприетата информацията, но и ще търсят отговор на въпроса по какво халюцинациите се различават от действителността.

Изследването на халюцинациите помага да се разбере какво се случва с мозъка, когато „излиза от релси“. Проучванията на хора, които са под въздействието на наркотици, не дава нужните резултати, защото в тези случаи са налице не само визуални ефекти, а и химически промени, които настъпват в мозъка. В основата на новосъздадената машина е невронната мрежа, а най-голямото предимство е, че не влияе пряко върху невропсихологичното състояние на личността.

Когато човек носи очила за виртуална реалност, той буквално потъва в халюцинация, гледайки панорамно видео, което се модифицира от алгоритъма Deep Dream - компютърна програма, създадена от инж. Александър Мордвинцев. Именно това позволява преплитането на реално изображение и картини, създадени от невронната мрежа.

Става ясно, че участниците в експериментите оценяват адекватно хода на времето, за разлика от приелите психотропни вещества, за които времевата рамка е изцяло деформирана.

Изучаването на сивото вещество в изменено състояние е шанс за науката, а машината за халюцинации ще ни помогне да научим повече за това как човешкият мозък възприема света.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru 

Снимка: fr.cdn.v5.futura-sciences.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияИсторияЛеченияБотаникаХранене при...ЛайфстайлНовиниЗдравни съветиФизиологияПатологияОрганизацииАлт. медицинаСнимкиКлинични пътекиИзследванияСпециалистиСпорт