Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Средата в утробата може да влияе на развитието на мозъка на бебето

Средата в утробата може да влияе на развитието на мозъка на бебето

Средата в утробата може да влияе на развитието на мозъка на бебето - изображение

Положението на бебето в утробата и достъпът му до хранителни вещества може да повлияе на мозъка и развитието му по-късно в живота. Това твърдят учени от университета "Конкордия" в Торонто. Те анализирали как средата в матката може да въздейства на мозъчните процеси.

За целите на проучването специалистите проследили двойки генетично идентични близнаци от раждането им до тийнейджърските им години. Измерили теглото им веднага, след като се появили на бял свят, за да преценят дали различните фактори на околната среда им се отразяват в утробата.

Учените установили, че средата в матката е свързана с развитието на кортекса, който изпълнява много функции като регулиране на емоциите и в изграждането на различни когнитивни умения.

Близнаците споделят една и съща пренатална среда и имат общи характеристики като гестационна възраст и начин на живот на майката. Въпреки това при раждането си те могат да имат различно тегло. "Тъй като близнаците са генетично идентични, тази разлика в килограмите трябва да се дължат на специфични фактори, които действат в утробата", казва Линда Буи от Факултета по изкуства и наука в канадския университет. Такива са по-доброто положение в матката, което плодът може да заеме, или по-добър достъп до приток на хранителни вещества. Предишни проучвания сочат, че теглото при раждане е показател за начина, по който се е развивал мозъка.

Авторите на изследването открили, че при генетично идентичните двойки близнаци вариациите в теглото при раждане са свързани с разлики в структурата на кората и в случая това няма общо с генетиката. При достигането на децата до тийнейджърските години специалистите направили мозъчно образно изследване на 52 двойки. Взели и ДНК, за да изучат как генът се е променил заради външни фактори, а не заради генетичния код.

Докато близнаците достигнат тийнейджърска възраст, разликите в обема на мозъка са видими в кората, където се осъществява голяма част от регулирането на емоциите и когнитивните процеси. Интересното е, че близнаците с големи разлики в килограмите при раждането и кортикалната структура имат и епигенетични различия, твърдят учените.

Проучването е публикувано в сп. Human Brain Mapping.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: zeenews.india.com
Снимка: weetnow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт