Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Създадоха молекула, която може да се използва за лечението на СПИН

Създадоха молекула, която може да се използва за лечението на СПИН

Създадоха молекула, която може да се използва за лечението на СПИН - изображение
Учени от Тексаския Университет в Остин са създали молекула, която толкова добре умее да се заплита в двойната спирала на ДНК, че може да остане там до 16 дни. Това само по себе си е доста повече от всяка друга молекула.
Това е важна крачка към създаването на медикаменти, които ще се справят с изменени ДНК молекули. Такива медикаменти биха революционирали лечението на генетични заболявания, рак и ретровируси като HIV, които се сливат вирусно ДНК с това на тялото.
„Ако си представим ДНК като спираловидни стълби" - казва Брент Айверсън професор по химия и ръководител на катедрата по химия и биохимия.
Айверсън казва, че целта е да може директно да се включват или изключват определени гени.
„Да вземем HIV например" - казва Айверсън - „ Искаме да можем да следим вируса, където и да се намира в хромозомата и да предотвратим разпространението му. В момента лекуваме HIV на много по-късен стадий с медикаменти като инхибитори на протеза, но крайна сметка ДНК на HIV си остава там. Това би бил начин да спрем вируса още от източника."

За Framar.bg:

Още по темата:

2.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияИнтервютаИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлМикробиологияВидеоТестовеАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиБотаникаЗдравни съветиПсихологияСнимкиКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиАнкетиДиетиГеографияСпортЛичности