Начало Здравна медиа Любопитно Екология Температурните аномалии на планетата ще продължат до 2022 г.

Температурните аномалии на планетата ще продължат до 2022 г.

Температурните аномалии на планетата ще продължат до 2022 г. - изображение

Горещините това лято обхванаха повечето държави в света. Температурни рекорди бяха отбелязани в 11 страни. На Пиренеите термометрите се доближиха до +50 градуса по Целзий. В Япония измериха + 41,1 градуса, а в Ереван + 43 градуса. В Лапландия термометрите се заковаха на + 32.

За съжаление не се размина без жертви. От топлинен удар в Каталуния загинаха 23 души.

Непривичната жега ще продължи през следващите пет години. Изводът е на френски и британски изследователи.

Учени от Университета в Западен Бретан във Франция и Саутхемптънския университет във Великобритания създават компютърен модел Procast, който предсказва преобладаващи необичайно горещи лета и топли зими до декември 2022 г.

Моделът функционира на основата на математически алгоритми и анализира отминалите години, след което създава прогнозна картина за бъдещето. Според авторите е невъзможно да бъде изготвена прогноза за срок по-голям от пет години.

"В началото на тази година Procast предвиди горещо лято. Като виждате, случи се. В следващите години ни очакват още екстремални температури“, казва авторът на изследването Флориан Севеле. Ученият уточнява, че програмата не може да предскаже точно в кой ден и на кое място ще има някакъв температурен катаклизъм.

Част от учените твърдят, че е логично да се доверим на изследването, водени от мисълта, че колкото по-съвършена е техниката, толкова по-точни са и прогнозите. Те дават пример с факта, че сега седемдневната прогноза за времето е също толкова точна, колкото е била тридневната преди 20 години. Друга група, обаче, използва същото твърдение, за да заяви, че има голяма вероятност,когато се прогнозира каква ще е промяната в климата за следващите пет или десет години, да се допуснат грешки и са готови да оспорят разчетите на Савеле.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: russian.rt.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноФизиологияСнимкиРецептиОрганизацииПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиИзследванияИсторияСпециалистиКлинични пътекиСпортНормативни актовеЛеченияЗаведения