Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Студеното жилище провокира покачване на кръвното налягане

Студеното жилище провокира покачване на кръвното налягане

Студеното жилище провокира покачване на кръвното налягане - изображение

Студеният дом може да бъде причина за повишаване на кръвното налягане, твърди проучване. След измерването на двата показателя изследователите установили статистическа връзка между температурата в жилищата и кръвното налягане на хората. Изследване сред 4659 души показало, че с всяко намаляване на температурата в тяхното жилище малко се покачва кръвното им.

Проучването е извършено от учени от Лондонския университетски колеж и според тях това твърдение може да помогне на милиони хора да се справят с хипертонията си. Специалистите не посочват какъв е прагът, под който температурана се отразява на кръвното налягане. Тяхното предположение е, че поддържането на минимум 21 градуса в дома е препоръчително за общото здраве.

За идеално се смята кръвното налягане между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg. Проучването показва, че всеки 1 градус понижение на температурата у дома съответства на повишаване с 0,48 mmHg на систоличното и с 0,45 mmHg на диастоличното кръвно. Кръвното налягане на хората в най-студените жилища било средно 126,64/74,52 mmHg в сравнение с 121,12/70,51 mmHg на участниците с топли домове.

Изследователите коментират, че проучването помага да се обяснят по-високите нива на хипертония през зимните месеци, както и потенциалното повишаване на смъртните случаи вследствие инсулт и други сърдечни заболявания през този сезон.

Освен начина на хранене и на живот, които хората могат да променят, за да решат проблемите си с високото кръвно налягане, може да се прибави и поддържането на домовете малко по-топли особено пред студените месеци.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: .icynene.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноФизиологияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...СнимкиАлт. медицинаВидеоИсторияПроизводителиИзследванияЛеченияБотаника