Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Тийнейджърките, чиито майки са правили аборт, са по-склонни да направят тази стъпка

Тийнейджърките, чиито майки са правили аборт, са по-склонни да направят тази стъпка

Тийнейджърките, чиито майки са правили аборт, са по-склонни да направят тази стъпка - изображение

Ново проучване, публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация, сочи, че дъщерите на майки, правили аборт, са по-склонни към прекъсване на бременността.

Всяка година в развитите държави се правят близо 6,7 млн. аборта, като по-голямата част от тях са извършени от тийнейджъри на 19-годишна или по-млада възраст. Статистиката показва, че в Канада нивото на забременелите младежи е 28 на 1000, като половината от зачеванията завършват с аборт.

Изследвания сочат, че има връзка между времето, когато майката забременява за първи път и периода, когато нейната дъщеря след това ражда. Новото проучване има за цел да установи дали съществува същата тенденция и при бременност, завършваща с аборт, обясняват д-р Джоел Рей и Нинг Лиу от Института за клинични оценъчни науки в Торонто.

Учените са анализирали данните за 431 623 дъщери, родени в Онтарио. Момичетата, чиито майки са имали поне един аборт, са били 73 518, а тези, чиито родителки не са прекъсвали бременността, били 358 105. В първата група вероятността от аборт през периода на тийнейджърските години е 10,1%, а във втората е едва 4,2%. Счита се, че по-голямата част от принудителните прекъсвания на бременността са били по социални причини, тъй като са направени преди 15-та гестационна седмица и затова е малка възможността поводът да е генетичен дефект в плода.

Специалистите наблюдавали и друга зависимост – колкото е по-голям броят на абортите при майката, толкова по-голям е той и при дъщерята тийнейджърка. Изследователите не могат да отговорят на въпроса защо има такава връзка. Предишни проучвания установили, че младите момичета е по-вероятно да прекъснат бременността, ако имат проблеми с училището, ако са отделени от биологичен родител или майката и бащата са с ниско образование.

Учените смятат, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали стратегиите, които ангажират родителите, помагат за намаляване на необезопасения секс сред тийнейджърите. Също така трябва да се установят факторите, които допринасят не само за бременността сред младежите, но и за причините, които ги карат да решат дали да задържат бебето или да го махнат.

При изготвянето на проучването не са включени данни за бащите, семейното положение и нивото на образование както на майката, така и на дъщерята. Липсва информация и за семейната динамика и нагласи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: momjunction.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЛеченияСоциални грижиПсихологияАлт. медицинаСпортИнтервюта