Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Тимусът променя имунната система при жените по време на бременност

Тимусът променя имунната система при жените по време на бременност

Тимусът променя имунната система при жените по време на бременност - изображение

Според шведски учени имунната система на бременните жени се променя драстично, но не по начина, по който досега се смяташе. Изследователи от университета „Линшьопинг“ направили проучване, в което става ясно, че тимусът играе важна роля по време на нормалната бременност. Този орган на имунната система, който се намира близо до сърцето, служи като гарант, че имунната система на майката едновременно предпазва от инфекции и в същото време толерира плода.

В продължение на десетилетия учените се опитват да разберат как тялото на жената управлява парадокса, който възниква, когато тя забременее. От една страна, имунната й система трябва да се адаптира така, че да не реагира силно и да не отхвърли фетуса, чиито половин гени идват от бащата и това го прави частично чужд обект. От друга страна, имунната система трябва да осигури ефективна защита срещу инфекции.

Шведските специалисти искали да установят как стават промените по време на бременност. Затова се насочили към тимуса, който играе важна роля в развитието на Т-клетките, които действат като проводник и определят как реагира имунната система. Собствените клетки на тялото трябва да бъдат толерирани, докато чужди обекти като бактерии и вируси трябва да бъдат атакувани.

Въпреки че тимусът има централна роля в имунната система, все още не е известно дали функцията му се променя по време на бременност. Повечето, което се знае за него, идва от изследвания, направени върху мишки. От тях е ясно, че органът става по-малък при наличие на бременност и че продукцията му спада, като се отделят по-малко Т-клетки. Това предизвиква отслабване на имунната защита, което означава, че организмът толерира плода.

За да разберат дали същото се случва и при хората, изследователите анализирали различни видове Т-клетки в кръвта на 56 бременни жени и на 30 небременни. Особено внимание оказали на един тип Т-клетки, наречени регулаторни, тъй като те могат да взаимодействат с други имунни клетки и да им попречат да атакуват собствената тъкан на тялото.

Специалистите открили, че произвеждането на Т-клетки от тимуса по време на бременността не се променя. Но „изработването“ на регулаторни Т-клетки, което може да отслаби имунния отговор, нараства в този специфичен за жената период. „Майката не само може да толерира плода, но и да запази защитата си от инфекция“, казва Сандра Хелбърг от Катедрата по клинична и експериментална медицина в „Линшьопинг“.

Откритието може да е важно и за някои автоимунни заболявания, при които имунната система атакува собствените клетки на тялото. Няколко подобни болести са свързани с функцията на тимуса, като пример за това е множествената склероза, при която мозъкът и гръбначният мозък се увреждат от имунната система. „Предишни изследвания на заболяването показват, че дейността на тимуса е нарушена при възникването му, а произвеждането на Т-клетките е по-ниско, което обяснява защо симптомите на жени с множествена склероза често се подобряват по време на бременност“, коментира проф. Ян Ернерюх.

Изследователите планират да проучат функцията на тимуса при жени с множествена склероза и да правят анализи на пациенти преди, по време и след бременността. По този начин ще определят дали промените в баланса между различните видове Т-клетки допринасят за подобряването, което често се наблюдава при жени, страдащи от заболяването, докато са бременни.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияСнимкиПатологияСоциални грижиПсихологияАлт. медицинаСпортВидеоНаучни публикацииКлинични пътекиЗдравни проблемиЛеченияИзследванияПроизводителиСпециалистиНормативни актовеХранене при...ИнтервютаБотаника