Топете хляба в зехтин и ще намалите риска от сърдечни болести

Топенето на хляба в зехтин може да намали риска от инфаркт само за шест седмици, сочи изследване.
Нови тестове откриват, че редовната консумация на зехтин драстично увеличава "добрите" химични сигнали в тялото, свързани с исхемична болест на сърцето.
Проучването, направено от Университета на Глазгоу, Шотландия, потвърждава здравните ползи на средиземноморската диета, особено за хората, които обикновено не ядат зехтин.
Изследването добавя само 20 милилитра на ден (около четири лъжички) към хранителния режим на здрави възрастни, което е количеството, използвано в салати или за топене с хляб по време на хранене.
Оказва се, че за 6 седмици редица сигнали за сърдечносъдови заболявания, измерени в урината, се подобряват.
"Ако ние сме в състояние да идентифицираме ранните знаци за заболявания, можем да се справим с тях, преди да се превърнат в проблем, изискващ скъпа медицинска интервенция", посочва д-р Бил Мюлен от Института по сърдечносъдови и медицински науки.
Съвместно с колегите си Лисабон, учените изследват ефекта от зехтина за здравето на сърцето върху група от 69 мъже и жени, които обикновено не го консумират.
Доброволците били разделени на две групи и трябвало да консумират 20 мл зехтин (независимо с високо или ниско съдържание на феноли) в период от 6 седмици.
Фенолите са природни съединения, намиращи се в растения, включително маслини, за които се смята, че са отговорни за защитния ефект на зехтина.
Резултатите показват, че и при двете групи има голямо подобрение при риска за исхемична болест на сърцето - най-честата форма на сърдечна болест.
Зехтинът съдържа омега-6 мастни киселини, предпазващи от възпаление при хронични болести като сърдечносъдови заболявания и артрит.
Той също така намалява кръвното налягане и подобрява съотношението между добри и лоши мазнини в кръвта.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕЛАТОТЕРАПИЯТА И ВАШЕТО ЗДРАВЕ - д-р Майкъл Дженсън
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл
МУСТЕЛА МАТЕРНИТЕ БИО БАЛСАМ ПРИ КЪРМЕНЕ 30 мл
БИОХЕРБА САПУН С ЧЕРВЕН КАНТАРИОН 60 г
ЙОН КА AGE DEFENSE CREME 28 ДЪЛБОКО ХИДРАТИРАЩ ДНЕВЕН КРЕМ 50 мл.
СЕБА МЕД МИЕЩО БЛОКЧЕ С МАСЛИНОВО МАСЛО 150 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене
- Как да се храним за здраво сърце
- Спасиха 53-годишен мъж с почти напълно спряло сърце
- Калциеви антагонисти
- Опасни ли са екстрасистолите?
- Електрокардиограма (ЕКГ)
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Екстрасистоли
- Електрокардиография
- Не използвайте тигана, ако незалепващото му покритие е надраскано
Коментари към Топете хляба в зехтин и ще намалите риска от сърдечни болести