Топете хляба в зехтин и ще намалите риска от сърдечни болести
Топенето на хляба в зехтин може да намали риска от инфаркт само за шест седмици, сочи изследване.
Нови тестове откриват, че редовната консумация на зехтин драстично увеличава "добрите" химични сигнали в тялото, свързани с исхемична болест на сърцето.
Проучването, направено от Университета на Глазгоу, Шотландия, потвърждава здравните ползи на средиземноморската диета, особено за хората, които обикновено не ядат зехтин.
Изследването добавя само 20 милилитра на ден (около четири лъжички) към хранителния режим на здрави възрастни, което е количеството, използвано в салати или за топене с хляб по време на хранене.
Оказва се, че за 6 седмици редица сигнали за сърдечносъдови заболявания, измерени в урината, се подобряват.
"Ако ние сме в състояние да идентифицираме ранните знаци за заболявания, можем да се справим с тях, преди да се превърнат в проблем, изискващ скъпа медицинска интервенция", посочва д-р Бил Мюлен от Института по сърдечносъдови и медицински науки.
Съвместно с колегите си Лисабон, учените изследват ефекта от зехтина за здравето на сърцето върху група от 69 мъже и жени, които обикновено не го консумират.
Доброволците били разделени на две групи и трябвало да консумират 20 мл зехтин (независимо с високо или ниско съдържание на феноли) в период от 6 седмици.
Фенолите са природни съединения, намиращи се в растения, включително маслини, за които се смята, че са отговорни за защитния ефект на зехтина.
Резултатите показват, че и при двете групи има голямо подобрение при риска за исхемична болест на сърцето - най-честата форма на сърдечна болест.
Зехтинът съдържа омега-6 мастни киселини, предпазващи от възпаление при хронични болести като сърдечносъдови заболявания и артрит.
Той също така намалява кръвното налягане и подобрява съотношението между добри и лоши мазнини в кръвта.
Коментари към Топете хляба в зехтин и ще намалите риска от сърдечни болести