Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Третирането на екземата с живи бактерии има добър ефект

Третирането на екземата с живи бактерии има добър ефект

Третирането на екземата с живи бактерии има добър ефект  - изображение

Налагането на живи бактерии върху кожата може да е решение за всички, страдащи от екзема. Това показва клинично изследване, проведено от учени от Националния институт по алергия и инфекциозни болести към американския здравен институт. В продължение на години хората, диагностицирани с екзема, нямат друг избор освен да се мажат с кремове за облекчаване на симптомите. Въпреки усилията, сърбящият обрив обикновено продължава, причинявайки изсъхване на кожата и понякога инфекции.

Според проучването положителни щамове на бактерията Roseomonas mucosa, която естествено живее в кожата, облекчава симптомите на екзема. Въпреки че основната причина за възникване на състоянието все още не е определена, лекарите смятат, че болестта има общо с микробиома на човешката кожа – общност от бактерии и микроби. Сравнявайки предишни и нови изследвания, специалистите забелязали повтарящ се модел, който показва, че грам-отрицателните бактерии се размножават в части на тялото, където най-често се появява екземата – гънките на гърба и на свивката на коленете. Учените считат, че „грешният“ вид бактерии причиняват заболяването.

За да изпробват своята теория, изследователите взели щамове Roseomonas mucosa от хора, които имат здрава кожа, и ги инжектирали в мишки. Резултатите показали, че „добрите“ бактерии подобряват бариерната функция на кожата на гризачите. Тя имала по-добри способности да изолира от влагата и да пречи на алергените да навлизат в тялото. Roseomonas mucosa ефективно убива вредната бактерия, наречена Staphylococcus aureus, която причинява кожна инфекция, увеличава възпалението и влошава симптомите.

След експеримента с мишките, учените приложили терапията с „добрата“ бактерия и върху хора. Първоначално в проучването участвали 10-ма доброволци, които били напръскани с разтвор от захарна вода с голям брой живи Roseomonas mucosa върху гънките и друга част на тялото по техен избор. Третирането със сместа продължило два пъти седмично за месец и половина. Щамовете от бактерията били взети от здрави хора и били отгледани в контролирани лабораторни условия.

По време на експеримента всички участници продължили да взимат своите медикаменти против екзема. Въпреки че не всички доброволци усетили положителен ефект, при никой от тях нямало лоши странични последици. Някои от пациентите съобщили след 4 седмици пръскане със спрейовете, че са намалили приема на локални стероиди.

След това специалистите приложили същата процедура при 5 деца между 9- и 14-годишна възраст. Те се пръскали два пъти седмично в продължение на 3 месеца и след това всеки ден в рамките на 4 седмици. Подобно на групата от възрастни, децата не са имали усложнения и повечето от тях подобрили състоянието си.

По време на проучването учените установили, че някои от кремовете, с които се мажат хората с екзема, съдържат парабени. Те блокират растежа на Roseomonas mucosa. Парабените могат да влошат атопичния дерматит или да повлияят на ефективността на терапиите, базиращи се на микроби. Предстои изследователите да задълбочат своето проучване върху лечението на екзема с „добрата“ бактерия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: purelyb.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниИсторияЛайфстайлЛеченияХранене при...ФизиологияИзследванияСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиБотаника