Умерената консумация на яйца не увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания
Ново проучване, публикувано в списанието „The BMJ“, подкрепя теорията, че умерената консумация на яйца, до едно яйце на ден, не е свързана с риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Яйцата са достъпен източник на висококачествени протеини, желязо и ненаситени мастни киселини, но поради съдържанието на холестерол, връзката между приема на яйца и риска от сърдечни проблеми е тема на интензивни дебати пред последното десетилетие.
Много проучвания отчитат противоречиви открития и дори предишни метаанализи не дават последователни резултати, което създава допълнително объркване сред изследователите.
Според учените, провели настоящото изследване, за да се оцени правилно връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания, са необходими данни от редица изследвания, проследяващи за дълъг период от време различните диетични режими и фактори на начина на живот сред многочислена група от хора. Важно е също да се вземе предвид ефектът на яйцата върху сърдечното здраве в сравнение с други растителни и животински храни, посочват учените.
Изследователите проучват връзката между приема на яйца и случаите на сърдечносъдови заболявания, включително фатална коронарна болест на сърцето и инсулт, за период от 32 години, започвайки от 1980 г.
Техните констатации се основават на данни от три големи кохортни проучвания в САЩ – две здравни проучвания на медицински сестри и последващо проучване на здравни специалисти. Те включват 83 349 медицински сестри на възраст между 30 и 55 години, 90 214 медицински сестри, попадащи във възрастова група 25-44 години и 42 055 здравни специалисти между 40- и 75-годишна възраст. В началото на проучването никой от участниците не е диагностициран със сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и рак.
През периода на проследяване са регистрирани 14 806 случая на сърдечни заболявания, включително 9 010 случая на коронарна болест на сърцето и 5 903 случая на инсулт. Дългогодишното наблюдение разкрива, че повечето хора ядат между едно и пет яйца на седмица, а според изследователите тези, които консумират по-големи количества, имат по-висок индекс на телесна маса.
След коригиране на възрастта, начина на живот и хранителните навици не е открита връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите обаче достигат до интересни заключения, според които рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава при замяна на яйцата с порция преработено червено месо (15%), необработено месо (10%) или пълномаслено мляко (11%). Храни като риба, домашни птици, бобови растения, сирене и ядки не са свързани със сърдечносъдовия риск.
Резултатите от актуализиран метаанализ на 28 наблюдателни проучвания допълнително подкрепят заключенията от настоящото проучване, но данните варират между проучванията, проведени в САЩ, Европа и Азия.
Връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания не е открита сред участниците в американските и европейските проучвания, но в азиатските изследвания се наблюдава по-ниска вероятност от проблеми, свързани със сърцето.
Разминаването в резултатите изследователите обясняват с факта, че в азиатските страни яйцата обикновено се включват в най-различни ястия, докато в западните държави населението е склонно да ги консумира в комбинация с червени и преработени меса.
Авторите на настоящото проучване подчертават, че дългият период на проследяване и по-голямата извадка са ключови предимства, но допълват, че е необходимо да се вземе предвид това, че консумацията на яйца е била сравнително ниска.
medicalxpress.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 300 г
ГРЕВИЯ NEM - НАТУРАЛНА МЕМБРАНА ОТ ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ капсули * 60
НовОЛ НУТРИШЪН ЯЙЧЕН БЯЛ ПРОТЕИН 510 г
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- Статините са свързани с по-добро сърдечно здраве в напреднала възраст
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
Коментари към Умерената консумация на яйца не увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания