Умерената консумация на яйца не увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания
Ново проучване, публикувано в списанието „The BMJ“, подкрепя теорията, че умерената консумация на яйца, до едно яйце на ден, не е свързана с риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Яйцата са достъпен източник на висококачествени протеини, желязо и ненаситени мастни киселини, но поради съдържанието на холестерол, връзката между приема на яйца и риска от сърдечни проблеми е тема на интензивни дебати пред последното десетилетие.
Много проучвания отчитат противоречиви открития и дори предишни метаанализи не дават последователни резултати, което създава допълнително объркване сред изследователите.
Според учените, провели настоящото изследване, за да се оцени правилно връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания, са необходими данни от редица изследвания, проследяващи за дълъг период от време различните диетични режими и фактори на начина на живот сред многочислена група от хора. Важно е също да се вземе предвид ефектът на яйцата върху сърдечното здраве в сравнение с други растителни и животински храни, посочват учените.
Изследователите проучват връзката между приема на яйца и случаите на сърдечносъдови заболявания, включително фатална коронарна болест на сърцето и инсулт, за период от 32 години, започвайки от 1980 г.
Техните констатации се основават на данни от три големи кохортни проучвания в САЩ – две здравни проучвания на медицински сестри и последващо проучване на здравни специалисти. Те включват 83 349 медицински сестри на възраст между 30 и 55 години, 90 214 медицински сестри, попадащи във възрастова група 25-44 години и 42 055 здравни специалисти между 40- и 75-годишна възраст. В началото на проучването никой от участниците не е диагностициран със сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и рак.
През периода на проследяване са регистрирани 14 806 случая на сърдечни заболявания, включително 9 010 случая на коронарна болест на сърцето и 5 903 случая на инсулт. Дългогодишното наблюдение разкрива, че повечето хора ядат между едно и пет яйца на седмица, а според изследователите тези, които консумират по-големи количества, имат по-висок индекс на телесна маса.
След коригиране на възрастта, начина на живот и хранителните навици не е открита връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите обаче достигат до интересни заключения, според които рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава при замяна на яйцата с порция преработено червено месо (15%), необработено месо (10%) или пълномаслено мляко (11%). Храни като риба, домашни птици, бобови растения, сирене и ядки не са свързани със сърдечносъдовия риск.
Резултатите от актуализиран метаанализ на 28 наблюдателни проучвания допълнително подкрепят заключенията от настоящото проучване, но данните варират между проучванията, проведени в САЩ, Европа и Азия.
Връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдови заболявания не е открита сред участниците в американските и европейските проучвания, но в азиатските изследвания се наблюдава по-ниска вероятност от проблеми, свързани със сърцето.
Разминаването в резултатите изследователите обясняват с факта, че в азиатските страни яйцата обикновено се включват в най-различни ястия, докато в западните държави населението е склонно да ги консумира в комбинация с червени и преработени меса.
Авторите на настоящото проучване подчертават, че дългият период на проследяване и по-голямата извадка са ключови предимства, но допълват, че е необходимо да се вземе предвид това, че консумацията на яйца е била сравнително ниска.
medicalxpress.com, pixabay.com
-
Мъжете се нуждаят от два пъти повече упражнения от жените, за да намалят риска от сърдечни заболявания
-
Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето
-
Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
-
Празничните дни могат да са причина за сърдечен пристъп при жените
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
КРИКС капсули * 30
АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл
ЕВТЕРПА ЯЙЧЕН ШАМПОАН 250 мл
ГРЕВИЯ NEM - НАТУРАЛНА МЕМБРАНА ОТ ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Спасиха живота на 38-годишен мъж с тежко увреждане на сърцето
- Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- Експериментално лекарство помага при диабет и сърдечни нарушения
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Мъжете се нуждаят от два пъти повече упражнения от жените, за да намалят риска от сърдечни заболявания
Коментари към Умерената консумация на яйца не увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания