Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха как може да се предпазим от развитието на кариес

Установиха как може да се предпазим от развитието на кариес

Установиха как може да се предпазим от развитието на кариес - изображение

Експерти от Индия твърдят, че са установили как може човек да се предпази от развитието на кариес. Действаща профилактика е именно консумирането на твърдо сирене в ежедневното меню на човек.

В рамките на експеримент са участвали 72 подрастващи на възраст между 12 и 16 години, разделени на три групи. Едната група е получавала твърдо сирене за консумиране, втората – кисело мляко без захар, а третата - обикновено краве мляко. Целта на проучването е да се изучи детайлно влиянието на млечните продукти на състоянието на зъбите.

Резултатите са показали, че най-добрият продукт за здравето на устната кухина и в частност на зъбите е именно твърдото сирене. В групата, консумирала всеки ден продукта, е зафиксиран стабилно ниво на рН 5.5. Според специалистите при нарушението на този баланс зъбите започват да се разрушават и по-лесно се поддават на образуването на кариеси.

Консумирането на твърди сирена способства поддържането на определено ниво на киселина в устната кухина на човек. Киселото и прясното мляко в този план не проявяват подобна защитна функция, конкретизират авторите на проучването.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dentalimagination.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиХрани и ястияНовиниДиетиСпортИсторияХранене при...Здравни проблемиАлтернативна медицинаСпециалистиМедицински изследванияНормативни актовеПроизводителиЛечения