Белтък в сирената убива микроби и ракови клетки
Белтък в сирената убива микроби и ракови клетки, твърдят учени.
Белтъкът се казва низин и се отделя от лактобактериите при закваската на млякото и зреенето на сирената. Учените са направили заключението си по време на изследване на въздействието на различни вещества в храната върху раковите клетки, които са устойчиви към химиотерапия и други методи за борба със злокачествените тумори.
Низинът е едно от тези вещества. Белтъкът на млечнокиселите бактерии Lactococcus lactis присъства в сирената и почти във всички млечни продукти.
Проведени лабораторни опити върху мишки са показали, че низинът се бори успешно не само с рака, но и с много патогенни бактерии, които са станали неузявими за антибиотиците поради "изкуствения подбор" зад стените на лаборатории и клиники.
Коментари към Белтък в сирената убива микроби и ракови клетки