Установиха кои хора са най-застрашени от листериоза
Кои хора са най-застрашени от развитието на листериоза установиха френски учени от Института за санитарен и епидемиологичен надзор.
При проучването те са наблюдавали 1959 случаи на листериоза във Франция в продължение на повече от пет години. Заразяването с листериоза е сериозна заплаха, заради високия процент смъртност, който има, в сравнение с други хранителни инфекции.
С най-голям риск да развият листериоза са хора с миелопролиферативни заболявания, множествена миелома, остра левкемия, артрит, цироза, рак на хранопровода, черния дроб, стомаха, панкреаса, белите дробове и мозъка, пациенти на диализа и с трансплантирани органи, бременни жени. В по-малка степен, но също застрашени са и пациенти с диабет и възрастни хора.
При хора, страдащи от хронична левкемия, рискът е най-голям - повече от хиляда пъти по-висок, в сравнение с всички останали хора.
Изследователската група, извършила проучването, ръководена от д-р Вероник Гуле от Института за санитарен и епидемиологичен надзор е анализирала данните при всичките изследвани 1959 случаи на листериоза във Франция.
Всеки шести случай се наблюдавал при бременни жени. От останалите - 65 % имали различни здравни проблеми, а 41 % били с имуносупресивна терапия. По време на проучването, 400 от пациентите с листериоза, са починали.
Бактерията Listeria най-често се срещат в пъпеши, краставици, пушено месо и риба, както и някои видове сирена (Фета, Камембер). За да се намали и изолира рискът, учените препоръчват да се консумират само проверени продукти, като зеленчуците и плодовете да се измиват много добре преди ядене. Месо и месни продукти да се употребяват само след предварителна термична обработка.
За хората с най-висок риск се препоръчва да бъдат особено бдителни по отношение на възможностите за развитие на листериоза, а не да не се хранят въобще с тези продукти.
Коментари към Установиха кои хора са най-застрашени от листериоза