Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха на какво се дължи страстта към соления чипс

Установиха на какво се дължи страстта към соления чипс

Установиха на какво се дължи страстта към соления чипс - изображение

Учени установиха, че за страстта към така любимия на хиляди хора солен чипс отговарят определени неврони в мозъка.

В действителност повечето хора обичат солени закуски и не могат да се откажат от удоволствието на солените чипсове. Това от друга страна води до превишаване на препоръчителния дневния прием на сол от 5 гр. според Световната здравна организация, с което се повишава и риска от развитието на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Затова учени от Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън се ангажират да разберат на какво е дължи това. В свое изследване специалистите са установили, че в мозъка има специална група от неврони, която отговаря за нуждата на организма от сол. Това откритие е не само теоретично, но и с доста практическо значение, тъй като дава надежда за разработването на лекарства, насочени специално към тези неврони при хора, страдащи от определен хормонален дефицит. При наличието на такъв дефицит хората смятат, че се нуждаят от повече сол. Невроните се намират в мозъчната област, наречени еднопосочно ядро, което играе важна роля в подпомагането на работата на сърдечно-съдовата система. Изследователите изолират една субпопулация от клетки, която реагира на сол или натрий, и впоследствие определят областта на мозъка, която контролира приема на този продукт.

Все още не е уточнено дали невроните са причина за напълняването или напълняването активира данните неврони, но специалистите продължават своите изследвания.

Според друга група учени с 12-годишно изследване храненето с високо съдържание на сол удвоява риска от сърдечна недостатъчност.

Експертите на СЗО посочват, че приблизително 2,5 милиона смъртни случая годишно могат да бъдат предотвратени, ако хората намалят дневния прием на сол до 5 грама. Данните обаче показват, че повече хора надхвърлят тази доза с 80% - 140%, с което драстично се повишава и риска от проблеми с кръвното налягане, инсулти и сърдечни пристъпи.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Hybread.mk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияФизиологияЛюбопитноСпортЛайфстайлПсихологияРецептиЗдравни съвети