Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени обясняват какво чувстват хората, когато умрат

Учени обясняват какво чувстват хората, когато умрат

Учени обясняват какво чувстват хората, когато умрат - изображение

След настъпване на смъртта известно време хората се намират в съзнание и остават активни, понеже техният мозък все още функционира. Те осъзнават какво се случва около тях и че вече са починали. Това са изводите на учени от Школата по медицина Langone към университета в Ню Йорк, които в продължение на няколко години са изследвали състоянието на умиращите.

Настъпването на смъртта се определя в момента, когато сърцето спре и кръвта престане да постъпва към мозъка. Тогава той преустановява работа завинаги. Лекарите обясняват, че след клинична смърт мозъчните клетки започват да умират, но за това са нужни понякога няколко часа.

Човешкото съзнание не се изключва веднага след спиране на сърцебиенето. Хората в „първа фаза“ на смъртта запазват способността си да възприемат“, коментира водещият автор на изследването Сам Парниа.

Той отбелязва също, че хората усещат неспособността да контролират тялото си и се чувстват като заключени в него. Реални доказателства за това са разказите на пациенти след клинична смърт, които разказват с детайли разговорите на лекарите.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: life.ru
Снимка: Shandai.pl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияПатологияИсторияНовиниЛюбопитноСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения