Начало Здравна медиа Любопитно Екология Учени откриха нов източник на радиация във Фукушима – 1

Учени откриха нов източник на радиация във Фукушима – 1

Учени откриха нов източник на радиация във Фукушима – 1 - изображение

Учени откриха неочакван, нов източник на радиация в района на АЕЦ „Фукушима – 1“. Регистриран е радиоактивен цезий, който се е разпространил на около 100 километра по крайбрежието, предава Gizmodo.

Цезий-137 е радиоактивен изотоп на цезия, образуващ се по време на ядрено делене в реакторите на АЕЦ. Компонентът е основен замърсител на биосферата. Високата концентрация на изотопа вреди сериозно на здравето на хората и може да предизвика дори смърт.

Специалистите, провели изследването, уточняват, че нивото на замърсяване не е толкова високо, за да предизвика притеснение и да е опасно за здравето на жителите в региона. То обаче трябва да се има предвид в управлението на крайбрежните зони, където са разположени ядрени централи.

Цезият е изследван на дълбочина от 90 см в пясъка. Неговите нива в подпочвените райони, където се смесва солена и прясна вода са десет пъти по-високи от нивата му, които понастоящем се откриват във водите край пристанището Фукушима. Според специалистите високите нива на цезия се дължат на най-силното земетресение с магнитуд от 9,1 в историята през 2011 г. То е позволило да се освободят по-високите концентрации на компонента в околната среда и да се отнесат по крайбрежието от океанските течения. Седмици след бедствието приливи и отливи връщат обратно радиоактивните отпадъци по околните крайбрежни плажове. Цезият успява да се прикрепи към пясъка и определена част от него достига до подпочвените води.

Това е първото проучване, разглеждащо подземните пътища за натрупване и отделяне на радиоактивни замърсители след ядрена авария.

Към днешна дата съществуват 440 атомни централи, разположени на крайбрежието. Все още се изследват как емисиите от такива централи оказват влияние на атмосферата и водите. Аварията във Фукушима обаче е първото събитие в близост до голям воден басейн – Тихия океан. Това е най-сериозната катастрофа след Чернобил през 1986 г.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences тази седмица.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: propublica.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаЛеченияБотаника