Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Наследниците на войници, обслужващи радарни системи, имат мутации в генотипа

Наследниците на войници, обслужващи радарни системи, имат мутации в генотипа

Наследниците на войници, обслужващи радарни системи, имат мутации в генотипа - изображение

Децата на обслужващи радарни системи войници, изложени на високи дози радиация, имат повече генетични промени, отколкото поколението на семейства без досег с опасни лъчения. Така твърдят учени от Charitе-Universitаtsmedizin Berlin, Берлинския институт по здравеопазване (BIH), Центъра за молекулярна медицина „Макс Делбюк“, Университета Radboud Nijmegen (Холандия) и от Университетската болница в Бон.

До 80-те години през миналия век военните радарни системи не са били защитени много от радиацията, излъчвана от радарните усилвателни тръби. Лъчите могат да причинят радиационно увреждане на поддържащия и боравещия с тях персонал. През 2003 г. комисия от експерти отправи препоръка да бъдат изплатени обезщетения на мъже, чиито деца страдат от физически увреждания, дължащи се на радиационна експозиция. На вниманието на изследователите в това проучване било дали радиацията може да доведе до увреждане на генотипа при тези деца. „Сега чрез най-новите методи за високопроизводителна последователност пълните геноми на родителите и тяхното поколение могат да бъдат проучени за кратко време. Това ни позволява да определим скоростта на мутация след излагане на радиация много по-точно от преди“, казва д-р Мануел Холтгрей.

Учените изследвали генома на 12 семейства радарни войници. Целият геном на 18-те наследници и техните родители били подредени последователно. Не било възможно да се определи точното излагане на радиация на войниците със задна дата. Според специалистите дозата вредно лъчение била излъчена от радарните системи, тъй като войниците много често се разболявали, особено от рак. Изследователите сравнили процентите на мутация в геномите на семействата с тези на 28 наследници на родители, които нямали досег с радиация.

Вниманието на експертите било насочено към така наречените многостранни мутации де ново (MSDN), които били демонстрирани при мишки заради радиация. Характерното при тях е, че два или повече дефекта в ДНК елементите се намират в съседство помежду си по линия от 20 базови двойки. Докато при семействата без излагане на радиация само всяко пето потомство има MSDN, при тези на радарните войници двама от трима са засегнати.

В 18 наследници на радарни военни открили 12 мутации, в едно семейство имали 6 MSDN в трима от следващото поколение. Освен това в двама от потомците били установени хромозомни изменения, които имат сериозни клинични последствия. Произходът на тези мутации може да бъде проследен обратно към бащината зародишна линия и рядко се случва случайно.

„Резултатите от нашето пилотно проучване показват, че натрупването на определени генотипни щети от радиация може да бъде демонстрирано основно в следващото поколение“, коментира проф. Петер Крауиц от Института по геномна статистика и биоинформатика в Университетската болница в Бон. С по-мащабни проучвания трябва да се докаже колко ясно се изразява натрупването на генотипното увреждане заради лъченията.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаЛеченияБотаникаНаправления в медицинатаИзследванияСнимкиНормативни актове