Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени предричат лечението на рак със сън

Учени предричат лечението на рак със сън

Учени предричат лечението на рак със сън - изображение

Учени от университета в Тренто, Италия, предполагат, че ако раково болни хора бъдат поставени в състояние на изкуствено вцепенение, наподобяващо сън, злокачествените образувания спират да растат, а здравите клетки не се влияят толкова от радиацията. При опити с мишки изследователите констатирали, че в положение на хибернация ( контролирана хипотермия и забавяне на метаболитните процеси) клетките на тумора спират да се делят.

При пациенти с метастази двата метода ще са много полезни според учените. Ако болният бъде поставен в хибернация, лекарите ще имат достатъчно време да отстранят туморите, които са се разпространили в организма му. В такива случаи радиотерапията не е препоръчителна, защото тя унищожава и здравите клетки, които са около метастазите.

Лекарите очакват в близко бъдеще и върху хората да бъдат прилагани тези процеси и така борбата със злокачествените заболявания да стане по-лека и успешна.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: framepool.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиПсихологияХранене при...Алтернативна медицинаЛеченияБотаникаАнкетиСпортСнимкиМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътекиДиети