Начало Здравна медиа Любопитно Екология Учени създадоха филтър на основата на графена, който обезсолява морската вода

Учени създадоха филтър на основата на графена, който обезсолява морската вода

Учени създадоха филтър на основата на графена, който обезсолява морската вода - изображение

Британски специалисти от университета на Манчестър създадоха филтър на основата на графена, който може да обезсоли морската вода и да я направи годна за консумиране.

Филтърът е съставен от графенов оксид, който е много ефективен при филтрирането на соли. Преди години е било трудно да се създадат мембрани, основани на графена и то в големи размери за индустриално ползване. Сега предстоят само някои тестове спрямо съществуващите вече обезсоляващи мембрани на водата.

Специалистите детайлно посочват какви са били препятствията за постигане на целта, използвайки химичния дериват графенов оксид. Те обясняват, че материалът графен е съставен от един слой въглеродни атоми, които са наредени в шестоъгълна решетка. Той се характеризира с изключителна разтеглива сила и електрическа проводимост. Това го прави един от най-надеждните материали за приложение в бъдещото на човек. Съществува обаче важен проблем при графена. Той не може да се произвежда в много големи количества при традиционните методи чрез химично отлагане на пари. От друга страна настоящите варианти са доста скъпи.

Ръководителят на изследването д-р Найър отбеляза, че графеновият оксид може да се произвежда в лаборатория от единични слоеве графен, което практически ще направи технологията по-достъпна и евтина за производство.

"Към момента съществуват няколко големи инсталации за обезсоляване на водата с помощта на полимерни мембрани на основата за филтриране на сол, но процесът до голяма степен е неефективен и скъп. Откриването на вариант да се направи този процес по-добър, по-бърз и по-ефективен е от голямо значение и за изследователи, и за цялото население на света" коментира д-р Найър .

Методът е от изключителна важност, особено за хора, които са лишени от достъп до питейна вода и това затруднява здравето и живота им.

Научният труд е публикуван в Nature Nanotechnology.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Gizmag

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовини