Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени твърдят, че хората в големите градове са по-здрави

Учени твърдят, че хората в големите градове са по-здрави

Учени твърдят, че хората в големите градове са по-здрави - изображение

Учени от Оксфордския и Хонконгския университети изненадаха с получените резултати от свое проучване. То показва, че хората, които живеят в големите градове, са по-щастливи и по-здрави от онези, които обитават предградията.

Специалистите провели своето изследване сред 400 000 души от 22 града във Великобритания, като сред населените места били големи центрове като Лондон, Кардиф и Глазгоу. Нивата на затлъстяване сред гражданите на големите градове са по-ниски, тъй като се разхождат повече от живеещите в предградията. Те имат и по-богат и интересен социален живот, а това ги прави пък щастливи.

Обяснението на изненадващите резултати, които оспорват общоприетото схващане, че жителите на големите градове не са от най-здравите, е, че гъсто населените райони са по-компактни и по-добре проектирани и това позволява на хората да са по-независими от автомобилите си и градския транспорт и да ходят повече пеша. За разлика от тях обитаващите предградията разчитат предимно на личните си превозни средства, които много често са единствената им възможност.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wikimedia.org

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииНовиниСоциални грижиИсторияПсихологияСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеХранене при...СпортАлт. медицинаЗаведенияФизиологияЛеченияТестовеИнтервютаАнкетиОткритияПроизводителиОбразованиеРецептиКлинични пътекиБотаника