Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Хибискусът може да се използва като лекарство и естествен оцветител за храна

Хибискусът може да се използва като лекарство и естествен оцветител за храна

Хибискусът може да се използва като лекарство и естествен оцветител за храна - изображение

Екстракт от хибискус калисес (Hibiscus calyces) е добро средство едновременно като естествен оцветител за храна и вещество, което осигурява ползи за здравето. Това е потвърдено в изследване, направено от Али Абдел-Моемин и неговия екип от египетския университет „Хелван“. Проучването е публикувано в сп. Food Science and Human Wellness.

Учените изследвали ефекта на екстракта от растението при направата на тарталети. Този вид е известен още като Roselle и е тропическо растение, което принадлежи към семейство Слезови (Malvaceae). В Египет е популярно и като Karkadah (каркаде), основна култура за износ, използвана в храни, напитки и козметика.

Проучвания показват, че екстрактът от хибискус калисес помага за намаляване на риска от хронични заболявания като диабет, хипертония и дислипидемия (нарушения в липидния /мастния/ статус на организма). Причината може да е в активността на някои съединения, които се намират в растението. Съдържащите се в него флавоноиди и антоцианини (гликозиди), особено последните, служат като естествено багрило, което е по-безопасно от повечето синтетични оцветители.

При провеждането на изследването египетският учен направил анализ и тествал антоцианини и тяхното процентно запазване, аскорбинова киселина, както и титруема киселинност. Хибискусът съдържа много киселини, които повишават стабилността на антоцианините и фитохимикалите. Яденето на 100 г тарталета с екстракт от хибискус осигурява 485 г на 100 г антоцианини, което е два пъти повече от среднодневния прием.

Полезните качества за здравето на хибискуса са, че той има свойството да понижава кръвното налягане, използва се като диуретик и облекчава кашлицата и настинката. Чаят от растението доказано сваля кръвното при хора, които го пият всеки ден в продължение на 1 месец. Проучване показва, че съдържа антиоксидант, който предотвратява окисляването на липопротеините. Те са вещества в кръвта, които могат да причинят високо кръвно налягане. Хибискусът има противовъзпалителни и леки антибактериални свойства и затова често се използва като добавка за облекчаване на кашлица и настинка.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: gardeningsolutions.ifas.ufl.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиБотаника