Хибискусът може да се използва като лекарство и естествен оцветител за храна
![Хибискусът може да се използва като лекарство и естествен оцветител за храна - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/curious/hibiskus.jpg)
Екстракт от хибискус калисес (Hibiscus calyces) е добро средство едновременно като естествен оцветител за храна и вещество, което осигурява ползи за здравето. Това е потвърдено в изследване, направено от Али Абдел-Моемин и неговия екип от египетския университет „Хелван“. Проучването е публикувано в сп. Food Science and Human Wellness.
Учените изследвали ефекта на екстракта от растението при направата на тарталети. Този вид е известен още като Roselle и е тропическо растение, което принадлежи към семейство Слезови (Malvaceae). В Египет е популярно и като Karkadah (каркаде), основна култура за износ, използвана в храни, напитки и козметика.
Проучвания показват, че екстрактът от хибискус калисес помага за намаляване на риска от хронични заболявания като диабет, хипертония и дислипидемия (нарушения в липидния /мастния/ статус на организма). Причината може да е в активността на някои съединения, които се намират в растението. Съдържащите се в него флавоноиди и антоцианини (гликозиди), особено последните, служат като естествено багрило, което е по-безопасно от повечето синтетични оцветители.
При провеждането на изследването египетският учен направил анализ и тествал антоцианини и тяхното процентно запазване, аскорбинова киселина, както и титруема киселинност. Хибискусът съдържа много киселини, които повишават стабилността на антоцианините и фитохимикалите. Яденето на 100 г тарталета с екстракт от хибискус осигурява 485 г на 100 г антоцианини, което е два пъти повече от среднодневния прием.
Полезните качества за здравето на хибискуса са, че той има свойството да понижава кръвното налягане, използва се като диуретик и облекчава кашлицата и настинката. Чаят от растението доказано сваля кръвното при хора, които го пият всеки ден в продължение на 1 месец. Проучване показва, че съдържа антиоксидант, който предотвратява окисляването на липопротеините. Те са вещества в кръвта, които могат да причинят високо кръвно налягане. Хибискусът има противовъзпалителни и леки антибактериални свойства и затова често се използва като добавка за облекчаване на кашлица и настинка.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: gardeningsolutions.ifas.ufl.edu
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК УРО * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
БИОХЕРБА ДЕТСКИ ЧАЙ ФИЛТЪР * 20
МАТИСЪН БИЛКОВ ЧАЙ АЛКА-БАЛАНС НАСИПЕН 100 г MT1420
ПРОМОВИРУМИНИ ФИЛТЪР * 120
САНГВИНОРМ ПЛЮС капсули * 60
ЛОВАРЕ ЧАЙ ТУБА ROYAL DESSERT 80 г + 15 хартиени филтъра
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Китайска роза, Хибискус
- Розела
- Чай Каркаде
- Рецепти за домашна грижа за кожата с хибискус
- Редовното пиене на чай от хибискус намалява риска от сърдечносъдови заболявания
- Насърчете отслабването с хибискус
- Приложете 4 стари народни рецепти за подмладяване на организма
- Спрете преждевременното побеляване на косата с хибискус и кисело мляко
- Използвайте хибискус за силна и блестяща коса
- Прилагайте масаж на скалпа с хибискус и кокосово масло, за да насърчите растежа на косата
Коментари към Хибискусът може да се използва като лекарство и естествен оцветител за храна