Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Химикалите в почистващите препарати могат да причинят дългосрочни увреждания на белия дроб

Химикалите в почистващите препарати могат да причинят дългосрочни увреждания на белия дроб

Химикалите в почистващите препарати могат да причинят дългосрочни увреждания на белия дроб - изображение

Ползващите ежедневно почистващи спрейове и препарати са застрашени от сериозни увреждания на белите дробове, сочи проучване. Химикалите, които съдържат, особено амоняк, водят до дългосрочно намаляване на функциите на органа.

Действието на почистващите препарати е подобно на това, което оказва пушенето на по-малко от една кутия на ден върху белите дробове. Пораженията върху белодробната мембрана ускорява отслабването на органа.

Изследването е проведено под ръководството на проф. д-р Сесили Сванс от университета в Берген, Норвегия. „Докато краткосрочните ефекти на препаратите за почистване върху астмата стават все по-документирани, липсват данни за дългосрочното им въздействие“, казва тя. Повечето химикали в спрейовете и почистващите средства имат дразнещ ефект върху лигавицата на дихателните пътища. Специалистите се притесняват, че те ги увреждат ден след ден, година след година и могат да ускорят скоростта на спадане на белодробната функция, която така или иначе настъпва с възрастта.

В проучването участвали 6235 мъже и жени на средна възраст от 34 години в продължение на две десетилетия като част от изследване на Европейската общност за респираторни заболявания.
Учените измерили количеството въздух, което човек може да издиша принудително за 1 секунда (FEV1). То намалява по-бързо с 3,6 мл за година при жени, които почистват дома си, и с 3,9 мл по-бързо при дами, които се занимават професионално с тази дейност.

Принудителният жизнен капацитет (FVC), или общото количество въздух, което човек може да издиша насила, намалява по-бързо с 4,3 мл годишно при жени, които поддържат чистотата вкъщи. При тези, които работят като хигиенистки, количеството въздух се понижава със 7,1 мл за година.

Повтарящото се излагане на нискостепенни почистващи химикали води до постоянни промени в дихателните пътища с течение на времето. Някои от препаратите могат да имат и изострящи чувствителността свойства чрез специален имунологичен механизъм. Например амониевите съединения са известни с такъв ефект и че дразнят дихателните пътища.

В проучването се отбелязва, че астмата е по-разпространена сред жени, които почистват у дома или работата им е свързана с такава дейност. Процентите са съответно 12,3 и 13,7 срещу 9,6 на сто сред дамите, които не използват препарати.

Проф. Сванс допълва, че е важно да се имат предвид резултатите от изследването и че е достатъчно да използваме микрофибърна кърпа и вода, за да почистим.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: express.co.uk
Снимка: balancemebeautiful.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНормативни актовеЛюбопитноПроизводителиФизиологияНовиниХранене при...ПатологияИзследванияОрганизацииСпециалистиЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияИсторияАлт. медицинаБотаника