Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хомеопатичното лечение не е ефективно

Хомеопатичното лечение не е ефективно

Хомеопатичното лечение не е ефективно - изображение

В доклад на Националния съвет за здравни и медицински изследвания в Австралия се твърди, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна.

Австралийските експерти заключиха, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на ефективността от алтернативната форма на лечение.

Основната идея на хомеопатията е, че субстанции, които биха могли да разболеят здрав човек, в определени случаи могат да излекуват болен.

Учените от Австралия за първи път проучиха 225 различни изследвания, които имат за цел да проверят дали хомеопатията оказва положително влияние върху човешкия организъм. Те смятат, че не съществуват стойностни научни доказателства, подкрепящи тази практика.

Експертите споделят, че някои изследвания сочат положителен ефект от хомеопатията, но тези изследвания не са разработени добре, имат лошо качество или в тях са участвали недостатъчен брой хора. Те са категорични, че хомеопатията не трябва да се използва като заместител на ефективните и доказани видове лечения на различите заболявания.

Учените твърдят, че хората, които избират хомеопатията излагат своето здраве на риск, ако отлагат или се откажат от лечението си с традиционни медицински средства, за които е доказано, че са ефективни и безопасни.

Директорът на Националния съвет за здравни и медицински изследвания в Австралия – Уоруик Андерсън, съветва хорта, които се колебаят дали да се лекуват с хомеопатични средства, първо да се консултират с общопрактикуващ лекар и да следват лечението, което им е предписано.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСпециалистиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаАнкетиНаправления в медицинатаЛеченияСнимкиЗаведенияНормативни актовеГеографияЗдравни съветиСпортЛичностиВидеоОрганизацииБотаникаПроизводителиПсихологияКлинични пътекиИнтервютаСоциални грижиЛайфстайлДиетиОбразованиеТестовеОткрития