Цветното зеле - аптека, събрана в една глава
Карфиолът е член на семейството на кръстоцветните и често е засенчван от братовчед си - броколи. Карфиолът, известен у нас и като цветно зеле, съдържа впечатляващ набор от хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти и други фитохимикали, които влияят добре на здравето ни. Вижте защо да го включим в менюто си.
1. Има противоракови свойства.
Карфиолът съдържа сулфорафан, сярно съединение, което доказано убива ракови стволови клетки, като по този начин забавя растежа на тумора. Някои изследователи смятат, че точно това може да бъде ключът към контролиране на рака. Проучване открива, че комбинирането на карфиол с куркумин (активното вещество в куркумата) може да помогне за предотвратяване и лечение на рак на простатата.
2. Подобрява сърдечното здраве.
Известният вече сулфорафан значително се подобрява кръвното налягане и бъбречната функция. Учените смятат, че съединението е от решаващо значение за нормалната клетъчна функция.
3. Действа противовъзпалително.
Карфиолът съдържа много противовъзпалителни хранителни вещества, които борят възпаленията в организма, водещи до много болести.
4. Богат е на витамини и минерали.
Редовният прием на карфиол набавя много необходими хранителни вещества на тялото. Например една порция карфиол съдържа 77% от препоръчителната дневна стойност на витамин С. Освен това е добър източник на витамин К, протеин, тиамин, рибофлавин, ниацин, магнезий, фосфор, фибри, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий и магнезий.
5. Подобрява мозъчното здраве.
Карфиолът е добър източник на холин, витамин от група Б, известен с ролята си за развитието на мозъка. Той дава тласък на когнитивната функция и дори може да намали свързаните с възрастта промени в мозъка.
6. Детоксикира организма.
Карфиолът подпомага способността на организма да се детоксикира или пречиства от вредните токсини, останали в тялото. Това се дължи на неговите ценни серни съединения.
7. Подобрява храносмилането.
Карфиолът е важен източник на диетични фибри, необходими за здравето на храносмилателната система. Отново става дума за серните съединения, защитаващи лигавицата на стомаха. Те предотвратяват свръхрастежа на лошата бактерия Helicobacter Pylori.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ КАРФИОЛ 190 г
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
АЛАЙВ течен мултивитамин 900 мл NATURE'S WAY
Безплатна доставка за България!АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
АЛАЙВ B-КОМПЛЕКС желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Запеканка с броколи, карфиол и спанак
- Карфиол, Цветно зеле
- Задушени броколи и цветно зеле с моркови и грах в сметанов сос
- Вижте 5 ползи от консумацията на карфиол по време на бременност
- Рецепти за туршия със зелен боб
- Паниран карфиол със сладко-лютив сос
- Пюре от карфиол с мащерка и масло
- Предотвратете появата на ракови заболявания с хрупкав карфиол на фурна
- Запеканка с карфиол, пилешко месо и чедър
- Подлютен печен карфиол с куркума
Коментари към Цветното зеле - аптека, събрана в една глава