Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Цветът на косите ни се определя от 124 гена

Цветът на косите ни се определя от 124 гена

Цветът на косите ни се определя от 124 гена - изображение

Екип от учени, ръководен от академици от Кралския колеж в Лондон, установи, че броят на гените, които играят основна роля при определянето на вариациите на цветовете на косата е 124.

Откритието допринася за по-пълното разбиране на генетичното многообразие, което е в основата на вариациите за пигментацията при човека. Изледването може да ни даде по-добри познания за заболяванията, свързани с пигментацията, като рак на кожата, тестисите, простатата и яйчниците.

Тези открития могат да окажат сериозно влияние и за развитието на криминалистиката. Предоставянето на по-точна генетична информация, която в бъдеще ще може да бъде лесно извлечена от съвсем малко веществено доказателство, като един косъм, ще изиграе ключова роля в oткриването на неизвестни извършители на дадено престъпление.

Редица научни трудове през годините са установявали, че голям процент от възможните вариациите за цвета на косата се определят от наследствени фактори, но проведените тогава генетични изследвания са идентифицирали само десетина отделни гена. Новото проучване, публикувано днес в журнала Nature Genetics, подробно допълва празнините в познанията за богатия генофонд, който стои зад нещо толкова тривиално като цвета на косата.

За целите на проучването екипът е анализирал ДНК данни от близо 300 000 души с европейски произход. Всички те са попълнили и въпросници, в които сами да определят естествения цвят на косите си.

Сравнявайки цвета на косата на изследваните обекти с тяхната генетична информация, съхранявана на няколко милиона места в човешкия геном, екипът идентифицира 124 гена, които са определящи за различните нюанси. Преди анализа за повече от 100 от тези гени не се е предполагало, че оказват влияние върху пигментацията. Да се предвиди цветът на косата въз основа на толкова подробна генетична информация дава много по-точни резултати.

По думите на водещия автор на изследването Тим Спектър този научен труд ще се отрази на няколко области в биологията и медицината. Той допълни, че това е най-голямото генетично проучване върху пигментацията, което ще допринесе за по-доброто разбиране за болести като меланомата (агресивната форма на рак на кожата).

Гените, които оказват влияние върху цвета на косата, оказват влияние и върху други видове рак. Гените, определящи пигментацията са свързани и с вероятност от развитие на болестта на Крон и други или други форми на възпаление на червата.

В изявлението си проф. Спектър обяснява още, че освен че дава повече информация за причините, които оформят човешкото разнообразие, научният труд има и свое социално измерение. Оказва се, че масово жените имат по-светли коси от мъжете. Факт, който играе важна роля в културните и сексуални предпочитания в процеса на еволюционното развитие. И чисто генетично обяснява защо "джентълмените предпочитат блондинки"

Независимо от коя страна произхождат шансът мъжете да са тъмнокоси е три пъти по-голям от този при дамите. И тук се наблюдава същата културна особеност - масово жените са привлечени от мургави мъже с черни коси. Учените обясняват, че гените на практика са едни същи. Явно при момчетата обаче проявлението на гена за светли коси остава скрито.

Съавторът на изследването д-р Дейвид Хиндс допълва, че дори сама по себе си генетичната обусловеност, определяща цвета на косата да е интересна, разработка предоставя повече от това. Биологичният процес зад синтеза на меланин ще помогне за по-добро разбиране и лечение на заболявания, свързани с пигментацията - като рак на кожата или вертиго.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: .bbc.com, sciencedaily.com
Снимка: newsweek.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаИзследванияСнимкиЛеченияНормативни актове