Начало Здравна медиа Любопитно Екология Цветята имат много по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата среда са по-високи

Цветята имат много по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата среда са по-високи

Цветята имат много по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата среда са по-високи - изображение

Според резултати от ново изследване на израелски учени цветята имат много по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата среда са по-високи. 

"За да бъде отделен аромат, се изисква значителна енергия от растенията. Покачването на температурите обаче подтиска растежа им и те не могат да отговорят на това изискване", споделят учените и обясняват, че заедно с цветовете и формата на цветята, ароматът изпълнява важна роля за привличане на опрашители.

"Повишаването на температурите и глобалните климатични промени, се намесват в симбиозата растение-опрашител", обясни ръководителят на изследването Алон Канани, чийто екип е фокусирал вниманието си върху отделянето на аромат от растенията. 

Предишни изследвания показаха, че растенията се адаптират бързо към климатичните промени. Според изследователи от Института по морска биология на Масачузетс повишаването на температурите не променя трайно способността на растенията да складират въглероден двуокис и тази тяхна способност поне до известна степен ограничава покачването на температурите.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиАлтернативна медицинаРецептиБотаникаНормативни актове