Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Червената боровинка е изключително средство срещу пикочни инфекции

Червената боровинка е изключително средство срещу пикочни инфекции

Червената боровинка е изключително средство срещу пикочни инфекции - изображение

Червените боровинки са много вкусни и се причисляват към редиците на "супер храните" със своя здравословен състав и свойства за организма на човек.

Червените боровинки са изключително полезни при проблеми и инфекции на пикочните пътища, както и предотвратяването на някои видове рак, намаляване на кръвното налягане, подобряване на имунната система и други.

Специалисти препоръчват консумирането на плодовете или под формата на напитка при инфекции на пикочните пътища и особено при случи на повтарящи се инфекции. В плодчетата се съдържа високо ниво на проантоцианидини (PACS), което спомага за отстраняване на различни видове бактерии към стените на пикочните пътища. Проантоцианидините се борят успешно с инфекциите.

Според изследване д-р Тимъти Буун червените боровинки са изключително ефективни при инфекции на пикочните пътища. Но специалистите уточняват, че екстрактът от плодчетата оказва значително по-бърз и надежден ефект. Причината за това е, че в екстрактът се съдържа доста по-голяма концентрация на плода, което е от особено значение за отстраняване на бактериални адхезии. Тази концентрация не се открита в соковете за ежедневна консумация.

"Соковете не могат да облекчат до такава степен пикочния мехур и пикочните пътища, както самия плод. Той може най-вече да изчисти някои бактерии от организма и да хидратира. Активната съставна на червената боровинка е много по-ефективна с това, че достига до пикочния мехур и се бори успешно с бактериите", коментира д-р Буун, заместник декан на Texas A & M Health Science Center на Медицинския колеж в Хюстън.

Според друго изследване проантоцианидините в червените боровинки могат да окажат и благоприятен ефект с отстраняване на бактерии на зъбите и на венците в устната кухина. Изследването е на Центъра за орална биология и  катедрата по стоматология в Медицинския университет "Рочестър".

Снимка: Ladylike.gr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛеченияМедицински изследванияНормативни актовеСпециалистиХранене при...ЛюбопитноАлтернативна медицинаКлинични пътеки