Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Червеното месо защитава от сърдечносъдови заболявания

Червеното месо защитава от сърдечносъдови заболявания

Червеното месо защитава от сърдечносъдови заболявания - изображение

Специалисти са доказали, че ниското ниво на желязо повишава риска от развитието на сърдечносъдови заболявания. Затова червеното месо е чудесна причина да се включи в ежедневното меню на човек.

Според ново изследване хората, страдащи от ниско ниво на желязо, по-често се сблъскват със заболявания на сърцето. Отделно високото ниво на елемента намалява риска от коронарна болест на сърцето. Учени от Кралския колеж в Лондон, посочват, че по същия начин, както при повишено ниво на холестерол хората получават статини, за да го намалят, при ниски показатели на желязо трябва да се приемат хранителни добавки, за да се намали риска от сърдечни заболявания. За хората, които вече са преминали през инфаркт и са с понижени показатели на желязо, медикаменти с този елемент съществено понижават вероятността от рецидив от усложнения.

Желязо се съдържа в големи количества в червените меса, спанака, сушените плодове и други храни. То се усвоява в организма най-ефективно от месото.

Специалистите от Лондон са направили своите изводи на основата на ДНК анализ на повече от 48 000 души. Изучавани са мутации в гените, които влияят на показателите на желязо в кръвта. Получените резултати са сравнявани с резултатите от 50 000 други хора с коронарна болест на сърцето.
Учените са установили, че пониженото ниво на желязо намалява риска от развитието на подобно заболяване. Към момента не се посочва точна закономерност, според която желязото предпазва сърцето, но според други проучвания липсата на този важен елемент се свързва с нарушения на сърдечния ритъм. Специалистите препоръчват хората често да проследяват нивата на желязото в организма си.

Хранителните добавки с този компонент са относително достъпни, но в ежедневното меню на човек може да се включи червено месо и други продукти, богати на желязо, които спокойно да подпомагат нормалната дейност на сърцето.

Грижата за организма и превенцията от сърденочносъдови заболявания е важна част от здравия начин на живот, защото тези болести са причина номер едно по смъртност в повечето развити страни на света.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: tastanet.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиНовиниБотаникаЗдравни съветиСъставкиХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияЛайфстайлЕ-тата в хранитеСнимкиЛеченияФизиологияХрани и ястияОрганизацииАнкетиСоциални грижиНормативни актовеДиетиПатологияИнтервютаЗаведенияСпециалистиИсторияКлинични пътекиСпорт