Начало Здравна медиа Любопитно Екология Човекът е отговорен за отстъплението на 60% от ледовете на Северния ледовит океан

Човекът е отговорен за отстъплението на 60% от ледовете на Северния ледовит океан

Човекът е отговорен за отстъплението на 60% от ледовете на Северния ледовит океан - изображение

Отстъплението на ледовете на Северния ледовит океан се свързва с естествената променливост на атмосферата през лятото. Голяма степен за това допринася и човешката дейност. Това сочат резултатите от изследване, посочва Ройтерс.

От 1979 г. екип от американски специалисти се занимава с изучаването и различните процеси при отстъпването на ледовете на Северния ледовит океан. Важна задача през последните години е да се установи каква част от отстъплението на ледената покривка е в резултат на човека дейност или се дължи на промените в атмосферата.

Специалистите от Калифорнийския университет в Санта Барбара посочват, че 60% от отстъплението на ледовете се дължи на атмосферните промени. Циркулациите в атмосферата играят важна роля особено през лятото на голяма височина. 70 на сто се свързват с тях поради естествени причини, а не човешка дейност. Това според учените означава, че за 50 - 70% от отстъплението на ледената покривка е отговорен човекът.

Според учените тази тенденция може да се преустанови или обърне, което ще допринесе за забавяне на топенето на ледовете и възстановяване на морския лед.

"В близко бъдеще обаче, този процес ще се превърне в доста неопределим фактор, благодарение на парниковите газове, дължащи се на човешката дейност", коментира Цинхуа Дин, ръководител на екипа.

Изследването е публикувано в Nature Climate Change.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: NationofChange

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпортСпорт и туризъмАнкетиАлтернативна медицинаНовиниЛечения