Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Човешките зъби могат да се лекуват сами

Човешките зъби могат да се лекуват сами

Човешките зъби могат да се лекуват сами - изображение

Стволовите клетки успяват по естествен път да възстановят болен зъб.

Процесът е проследен от френски учени, които са открили, че зъболекарските инструменти всъщност имат далеч по-приятна алтернатива. Тя е свързана със стимулиране на естествената способност на зъбите да се възстановят, като за целта се мобилизират съдържащите се в тях стволови клетки.

"При появата на увреждане, спящите в зъбната пулпа стволови клетки се разбуждат, за да се опитат да възстановят зъба. Все още обаче не сме разбрали как става това", обясняват учените от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания и университета Париж-Декарт.

"Резултатите от дългите ни години работа показват категорично, че е възможно да се разработят терапии, които мобилизират стволовите клетки в зъбната пулпа, за да се увеличи естествената им способност да възстановяват зъбите", убедени са специалистите.

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияСпортИсторияСпециалистиОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиХранене при...ФизиологияМедицински изследванияЗаведенияАлтернативна медицинаЛайфстайлБотаникаПсихологияИнтервютаСнимкиТестовеСоциални грижиНаправления в медицинатаОбразованиеПроизводителиЛичностиГеографияАнкети