Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Човешкият геном претърпява все повече мутации

Човешкият геном претърпява все повече мутации

Човешкият геном претърпява все повече мутации - изображение
Все по-често се проявяват мутации в човешкия геном, които са се считали за редки. Оказва се даже, че през последните няколко години са се появили съвсем нови, невиждани досега мутации. До това заключение са стигнали след изследванията си учените от Университета Корнел (САЩ) и Университета на Калифорния в Лос Анджелис, изучавайки гените на 14 002 човека от цял свят.

"Знаех, че редки варианти на променените гени се появяват днес, но нямах представа, че те ще бъдат толкова много", с изненада казва професорът по екология и еволюционна биология и биоинформатика от Университета в Калифорния, Джон Новембър.

И има на какво да се чуди - в мнозинството изследвани са открити варианти на гени, които преди са били намирани от лекарите много рядко. Така сред 10 621 души, от общо 14 002 изследвани, е било открито най-малко едно от 12-те наследствени заболявания, които не се считат за широко разпространени. Например най-известните са - множествена склероза, биполярно психично разстройство (маниакално състояние, преминаващо от маниакално към депресивно и обратно), шизофрения, болестта на Алцхаймер и остеоартроза. И само 3 381 са здрави.

Научни изследвания, извършени преди петдесет години показваха, че мутация на ген е имал само един човек на хиляда, а сега са пет хиляди души.

Преди се е смятало, че генетичните аномалии се появяват поради повишения радиационен фон и замърсената околната среда, гъмжаща от мутагени. Днес има още една напаст - пренаселеността.

"Колкото по-висок е прирастът на населението, толкова повече мутации в генетичния фонд на човечеството се проявяват", обяснява ръководителят на изследването д-р Матю Нелсън.

За последните десет хиляди години броят на хората е нараснал от няколко милиона до седем милиарда. А най-голямото ускорение е настъпили през последните две хиляди години или за последните сто поколения. В крайна сметка с появата на земеделието и на индустриалната революция, човешкото съществуване става все по-комфортно и безопасно. А сред милиардите по-лесно и по-бързо се предават хромозоми от родителите на децата и се появяват повече възможности за мутации в генома.

В резултат на това, редки варианти на гени се появяват много по-често. Учените не изключват, че скоро могат да се появят нови видове мутации, които да водят до неизвестни промени в човешкото тяло.

Някои изследователи дори се опитват да пофантазират на тема "мутанти". Така доцентът от Университета на Калифорния професор Дарън Kеснер предположи, че сред земляните скоро ще се появят подобия на мутанти от фантастичните филми. Те няма да излязат от тайните лаборатории, както в известния филм, а ще се родят по естествен път.

За Framar.bg:

Още по темата:

1.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовиниНаправления в медицинатаИзследванияСнимкиЛеченияНормативни актовеПсихологияЗдравни съветиХранене при...ФизиологияПатологияОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиБотаникаСпорт