Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво
Изследователи от Тексаския университет A&M и Университета в Северна Каролина доказаха, че диета, съдържаща сушени сливи, може да повлияе благоприятно върху чревната микробиота, което от своя страна да подпомогне за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво. Проучването е представено на Конференцията за експериментална биология през 2015 в Бостън.
Според Американското онкологично общество ракът на дебелото черво е третата водеща причина за смъртност в САЩ, когато мъжете и жените се разглеждат отделно, и втората причина, когато цифрите се комбинират.
Множество изследвания обаче вече са показали, че промените в хранителния режим могат да повлияят благоприятно на микробния метаболизъм и състава на микробиотата на дебелото черво, което играе важна роля в профилактиката и лечението на различни заболявания, смятат експертите, провели настоящото проучване.
Сушените сливи увеличават популацията на полезните бактерии
„Чрез нашето изследване успяхме да покажем, че сушените сливи насърчават задържането на полезни бактерии в дебелото черво, което от своя страна намалява риска от развитие на колоректален рак“, казва д-р Нанси Търнър, изследовател в областта на храненето в Тексаския университет A&M.
Според д-р Търнър в чревния тракт има трилиони бактерии, като до момента са идентифицирани над 400 отделни вида. Предишни изследвания показват, че нарушенията в микробиотата са свързани с чревно възпаление и повтарящи се възпалителни пристъпи, които могат да насърчат развитието на рак на дебелото черво.
„Нашето изследване проследява потенциалните защитни свойства на сушените сливи, използвайки добре утвърден модел на плъхове, диагностицирани с рак на дебелото черво. Сушените сливи съдържат фенолни съединения, които имат множество ефекти върху здравето ни, включително и антиоксидантни свойства, които могат да неутрализират окислителния ефект на свободните радикали, увреждащи нашата ДНК.“, споделя д-р Търнър.
Хипотезата, която изследователите се опитват да защитят в експеримента, включващ гризачи, е способността на сушените сливи да увеличават популацията на полезните микроорганизми в дебелото им черво.
По време на изследването плъховете са подложени на контролна диета или такава, съдържаща сушени сливи. Двата хранителни режима са съпоставени за общите калории и състава на макроелементите, така че ефектът, дължащ се на диетата, да бъде приписан на съединения, открити в сушените сливи.
За целите на проучването са изследвани чревното съдържание и тъкани от различни сегменти на дебелото черво.
Консумацията на сушени сливи намалява риска от колоректален рак
Резултатите от проучването показват, че диетата, включваща сушени сливи, увеличава Bacteroidetes и намалява Firmicutes – двата основни вида бактерии в чревния тракт. Друг извод от експеримента е, че плъховете, консумиращи сушени сливи, имат значително намален брой аберантни крипти (ендоскопски сурогатен маркер за колоректален рак) в сравнение с гризачите от контролната група.
Според д-р Търнър тези данни подкрепят хипотезата, че сушените сливи предпазват от рак на дебелото черво, което може да се дължи отчасти на способността им да увеличават популациите на полезните бактерии. „От това проучване успяхме да заключим, че всъщност сушените сливи насърчават задържането и размножаването на полезните бактерии, както и активирането на микробния метаболизъм, което е свързано с намалената честота на предракови лезии.“, допълва тя.
Специалистите споделят, че докато са необходими допълнителни изследвания, особено такива, включващи хора, резултатите от това проучване са вълнуващи, защото предполагат, че редовната консумация на сушени сливи може да бъде диетична стратегия, която да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво.
sciencedaily.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ЧАКРА МУЛАДХАРА * 20
ГРЕВИЯ ЛАКСАРЕН АКТИВ капсули * 30
НовМЕДБИО ДЕТОКС 30 г * 10
БУТАРЕН капсули * 90
ВЕГАВЕРО КАНДИ - ЕЙД КОМПЛЕКС капсули * 120 VV-VITA-192
ДР. ВОЛКЕ ПРЕБИОТИЧНИ ФИБРИ 400 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Методи и съвети за извършване на клизма
- Билки и естествени средства при полипи на дебелото черво
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Акупресура при синдром на раздразненото черво
- Колоноскопия
- Биопсия на дебелото черво
- Рентгеново изследване на долния отдел на стомашно-чревния тракт
- Временна колостомия
- Колостомия
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
Коментари към Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво