Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Грижа от природата Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво

Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво

от 07 дек 2015г., обновено на 31 авг 2020г.
Редактор: Вероника Събова
Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Изследователи от Тексаския университет A&M и Университета в Северна Каролина доказаха, че диета, съдържаща сушени сливи, може да повлияе благоприятно върху чревната микробиота, което от своя страна да подпомогне за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво. Проучването е представено на Конференцията за експериментална биология през 2015 в Бостън.

Според Американското онкологично общество ракът на дебелото черво е третата водеща причина за смъртност в САЩ, когато мъжете и жените се разглеждат отделно, и втората причина, когато цифрите се комбинират.

Множество изследвания обаче вече са показали, че промените в хранителния режим могат да повлияят благоприятно на микробния метаболизъм и състава на микробиотата на дебелото черво, което играе важна роля в профилактиката и лечението на различни заболявания, смятат експертите, провели настоящото проучване.

Сушените сливи увеличават популацията на полезните бактерии

„Чрез нашето изследване успяхме да покажем, че сушените сливи насърчават задържането на полезни бактерии в дебелото черво, което от своя страна намалява риска от развитие на колоректален рак“, казва д-р Нанси Търнър, изследовател в областта на храненето в Тексаския университет A&M.

Според д-р Търнър в чревния тракт има трилиони бактерии, като до момента са идентифицирани над 400 отделни вида. Предишни изследвания показват, че нарушенията в микробиотата са свързани с чревно възпаление и повтарящи се възпалителни пристъпи, които могат да насърчат развитието на рак на дебелото черво.

„Нашето изследване проследява потенциалните защитни свойства на сушените сливи, използвайки добре утвърден модел на плъхове, диагностицирани с рак на дебелото черво. Сушените сливи съдържат фенолни съединения, които имат множество ефекти върху здравето ни, включително и антиоксидантни свойства, които могат да неутрализират окислителния ефект на свободните радикали, увреждащи нашата ДНК.“, споделя д-р Търнър.

Хипотезата, която изследователите се опитват да защитят в експеримента, включващ гризачи, е способността на сушените сливи да увеличават популацията на полезните микроорганизми в дебелото им черво.

По време на изследването плъховете са подложени на контролна диета или такава, съдържаща сушени сливи. Двата хранителни режима са съпоставени за общите калории и състава на макроелементите, така че ефектът, дължащ се на диетата, да бъде приписан на съединения, открити в сушените сливи.

За целите на проучването са изследвани чревното съдържание и тъкани от различни сегменти на дебелото черво.

Консумацията на сушени сливи намалява риска от колоректален рак

Резултатите от проучването показват, че диетата, включваща сушени сливи, увеличава Bacteroidetes и намалява Firmicutes – двата основни вида бактерии в чревния тракт. Друг извод от експеримента е, че плъховете, консумиращи сушени сливи, имат значително намален брой аберантни крипти (ендоскопски сурогатен маркер за колоректален рак) в сравнение с гризачите от контролната група.

Според д-р Търнър тези данни подкрепят хипотезата, че сушените сливи предпазват от рак на дебелото черво, което може да се дължи отчасти на способността им да увеличават популациите на полезните бактерии. „От това проучване успяхме да заключим, че всъщност сушените сливи насърчават задържането и размножаването на полезните бактерии, както и активирането на микробния метаболизъм, което е свързано с намалената честота на предракови лезии.“, допълва тя.

Специалистите споделят, че докато са необходими допълнителни изследвания, особено такива, включващи хора, резултатите от това проучване са вълнуващи, защото предполагат, че редовната консумация на сушени сливи може да бъде диетична стратегия, която да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво.

Източник:

sciencedaily.com, freepik.com

Още по темата:
  • Птичето грозде е ефективно при рак на дебелото черво Птичето грозде е ефективно при рак на дебелото черво
  • Прочистването на дебелото черво може да носи повече вреда, отколкото полза Прочистването на дебелото черво може да носи повече вреда, отколкото полза
  • Ябълки срещу рак на дебелото черво Ябълки срещу рак на дебелото черво
  • Кокосовото масло убива раковите клетки в дебелото черво Кокосовото масло убива раковите клетки в дебелото черво
3.5/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
71.09лв. 60.43лв. / 30.90 €

АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY

ПРОМО
АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
83.32лв. 70.83лв. / 36.21 €

АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75

ПРОМО
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СИНИ СЛИВИ 190 г
2.00лв. / 1.02 €

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СИНИ СЛИВИ 190 г

ФРУТИЛАКС СИРОП ОТ СМОКИНЯ И СЛИВА 150 мл ЕКОФАРМ
15.16лв. / 7.75 €

ФРУТИЛАКС СИРОП ОТ СМОКИНЯ И СЛИВА 150 мл ЕКОФАРМ

НУКС PRODIGIEUX МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО С НЕРОЛИ 100 мл
76.50лв. / 39.11 €

НУКС PRODIGIEUX МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО С НЕРОЛИ 100 мл

МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ 290 г ДР. КЕСКИН
5.00лв. / 2.56 €

МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ 290 г ДР. КЕСКИН

Коментари към Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво
    www.framar.bg 
    на 18 September 2025 в 04:02
    Коментирайте "Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа от природата
  • Методи и съвети за извършване на клизма
  • Билки и естествени средства при полипи на дебелото черво
  • Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
  • Акупресура при синдром на раздразненото черво
  • Какво да правим след операция на апендицит?
  • Колоноскопия
  • Биопсия на дебелото черво
  • Птичето грозде е ефективно при рак на дебелото черво
  • Защо е полезно да ядем сини сливи
  • Рентгеново изследване на долния отдел на стомашно-чревния тракт
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Най-скъпите лекарства в САЩ през 2025-аНай-скъпите лекарства в САЩ през 2025-а

Най-скъпите лекарства в САЩ през 2025-а

от 17 сеп 2025г.Прочети повече
АтеректомияАтеректомия

Атеректомия

от 17 сеп 2025г.Прочети повече
Как да подготвим детето за посещение при зъболекарКак да подготвим детето за посещение при зъболекар

Как да подготвим детето за посещение при зъболекар

от 17 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 13 часа и 59 мин.

Щракане при прозяване - спешна помощ

преди 16 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕУЦЕРИН DERMOPUR CLINICAL ИЗМИВАЩ ГЕЛ 400 мл

ПРОФЕСИОНАЛНА КЪРПА ЗА ПРОЗОРЦИ 40 см / 40 см

ДОПЕЛХЕРЦ СИСТЕМ ФЕРТИЛ БАЛАНС ЗА ЖЕНИ саше * 30

МИЦЕЛАРНА ВОДА ЗА УСТА ЛАКАЛУТ СЕНЗИТИВ 500 мл

ПРЕЗЕРВАТИВИ ВИТАЛИС СУПЕР ТЪНКИ * 3

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФОРКСИГА филмирани таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 сеп 2025г. в 17:27:22

ФОРКСИГА филмирани таблетки 10 мг * 30

Коментар на: Лео от 17 сеп 2025г. в 17:10:36

Адисонова болест и нейните симптоми

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 сеп 2025г. в 17:09:05

Повишени нива на тромбоцити

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 сеп 2025г. в 17:05:56

ИНТЕСТА капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 сеп 2025г. в 17:02:27
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival