Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Птичето грозде е ефективно при рак на дебелото черво

Птичето грозде е ефективно при рак на дебелото черво

Птичето грозде е ефективно при рак на дебелото черво - изображение

Немски учени от Рурския университет в Бохум са установили чрез опити върху мишки и изследвания, че ароматът на растението лигуструм спира раковите клетки при злокачествени заболявания на дебелото и правото черво.

Другото име на храста е птиче грозде и често се използва за оформянето на жив плет. Специалистите открили, че конкретна молекула от цветовете му потиска растежа на туморните клетки и тяхното разпространение. Мирисът на растението е много приятен и молекулата дори унищожава злокачествените клетки.

Учените смятат, че доказаната ефективност на птичето грозде ще позволи да се използват ароматните молекули за направата на съответните лекарства, които да се приемат през устата или ануса. Специфичният ефект на растението се очаква да се изпробва и върху болни пациенти.

Всяка година милиони хора се разболяват от рак на дебелото или правото черво. Редовното провеждане на профилактични прегледи може да предотврати лошия развой, а ранното откриване и отстраняване на туморните образувания – фаталния край.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wikimedia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияМедицински изследванияЛеченияБотаникаЗдравни съветиХранене при...СнимкиАлтернативна медицинаКлинични пътекиПрезентацииЛайфстайлНормативни актовеРецептиЕ-тата в хранитеАнкети