Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 12 симптома за проблем с щитовидната жлеза, които игнорирате - 1 част

12 симптома за проблем с щитовидната жлеза, които игнорирате - 1 част

12 симптома за проблем с щитовидната жлеза, които игнорирате - 1 част - изображение

Проблемите с щитовидната жлеза са изключително често срещани в наши дни. Често обаче те остават незабелязани и дори бъркани с други заболявания.

Нередностите с щитовидната жлеза могат да се породят от нейна хиперфункция (хипертиреоидизъм) или пък намалена функция (хипотиреоидизъм). Вижте кои са често пренебрегваните симптоми на жлезата.

1. Чувствате се тъжни или депресирани.
Според клиниката "Майо" в САЩ повишени или понижени нива на жлезата могат напълно да променят настроението ви. Твърде малко хормони на щитовидната жлеза могат да повлияят на нивата на хормона серотонин в мозъка, което ще ви накара да се чувствате необичайно тъжни или депресирани. От друга страна твърде много хормони на щитовидната жлеза могат да ви докарат тревожност, нервност и раздразнителност.

2. Запек.
Ако често страдате от запек и не можете да се справите с проблема, това може да е знак за смущения в производството на щитовидни хормони, довели до забавяне на храносмилането. "Това е един от трите най-честите симптоми на хипотиреоидизъм," посочва специалистът по интегративна медицина д-р Робин Милър.

3. Спите твърде много.
На всички ни е трудно да се измъкнем от леглото сутринта, но когато усещането е непоносимо и постоянно, това може да е знак. Мудната щитовидната жлеза може да забави много телесните функции и да се чувствате сънливи дори през деня.

4. Косопад и суха кожа.
Кожата ви е суха и сърбяща дори през зимата? Това може да е симптом на хипотиреоидизъм. Промяната в структурата е благодарение на забавения метаболизъм, което може да намали изпотяването. Ноктите също могат да пострадат от това и да бъдат чупливи и разслоени. "Много от моите пациенти идват и ми казват, че са изпратени от фризьора си", казва д-р Милър. Според него фризьорите могат дори по-бързо от лекар да открият проблема с оредяващата коса.

5. Внезапно наддаване на тегло.
Въпреки че наддаването на тегло може да е причинено от много фактори, внезапно повишаване на теглото без никакви промени в хранителния режим или физическите навици може да е причина за безпокойство. Хипотиреоидизмът води до напълняване, а рязкото отслабване се дължи на хиперфункцията.

6. Липса на сексуален интерес.
Твърде малко хормони на щитовидната жлеза водят до ниско либидо. Освен това другите симптоми на проблеми с щитовидната жлеза - повишаване на теглото, болки в тялото, загуба на коса - допълнително допринасят за вашата липса на желание.

Вижте тук втора част...

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиФизиологияМедицински изследванияЗаболявания (МКБ)ЛеченияХранене при...Алтернативна медицинаИнтервютаНовиниИсторияСпортПсихологияЛайфстайлНаучни публикацииКлинични пътекиБотаника