Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Как естествено да подпомогнем функциите на щитовидната жлеза?

Как естествено да подпомогнем функциите на щитовидната жлеза?

Как естествено да подпомогнем функциите на щитовидната жлеза? - изображение

Щитовидната жлеза, която напомня по форма на пеперуда, е най-голямата ендокринна жлеза, макар всъщност да тежи около 20-25 грама.
В последно време може да се каже спокойно, че има епидемия от хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). При това състояние имунната система сама атакува щитовидната тъкан.
Много често хората не подозират за проблема си или той е откриван доста късно.

Освен с лекарства, можем да подпомогнем работата на щитовидната жлеза и спазвайки някои правила при хранене и начина на живот.

  • Глутатионът е мощен антиоксидант, който укрепва имунната система, а също така оказва благоприятно влияние на хипотиреоидизма. Храни като аспержи, броколи, праскови, авокадо, тиква или сурови яйца помагат на организма да произвежда повече глутатион.
  • Не яжте храни с глутен. Те влошава състоянието на щитовидната жлеза.
  • Пациентите, които страдат от хипотиреоидизъм, изпитват честа умора, която ги кара да приемат повече кофеин и захар. Това е друга често срещана грешка - те трябва да ги избягват, защото не влияят добре на жлезата.
  • Щитовидната жлеза е силно чувствителна и реагира веднага на стрес. Опитайте да водите по-спокоен начин на живот.
  • Яжте повече ядки и яйца - те осигуряват на организма повече протеин, който пренася хормоните на щитовидната жлеза до всяка тъкан в тялото.
  • Предпочитайте питателна храна, особено такава, осигуряваща на тялото мед, цинк, омега-3 мастни киселини, витамини А и B, йод и селен. Също така се уверете, че тялото ви получава достатъчно пробиотици. За да функционира добре щитовидната жлеза, зависи и от тях.

Още по темата:

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИнтервютаЗдравни съветиНовиниХранене при...Алтернативна медицинаЛюбопитноСнимкиЛеченияМедицински изследванияСпортНаучни публикацииКлинични пътекиИсторияБотаника