Начало Здравна медиа Любопитно Екология 30 найлонови торбички бяха открити в стомаха на кит, убит край Норвегия

30 найлонови торбички бяха открити в стомаха на кит, убит край Норвегия

30 найлонови торбички бяха открити в стомаха на кит, убит край Норвегия - изображение

30 найлонови торбички бяха открити в стомаха на клюномуцунест кит на Клювие, убит край Норвегия.

Китът е бил в лоша форма и няколко пъти е бил забелязван да засяда в плитчини край о-в Сотра. Той е умъртвен в края на януари от морските служби. Този вид китове са дълги до 7 метра. Те се хранят предимно със сепии и риба и рядко достигат до норвежки води.

Екип на Университета на Берген съобщи, че червата на кита изглежда са били блокирани от найлоните, което му е причинявало значителна болка. Учените са открили, че и мазнините му също са били крайно малко, което показва, че е бил недохранен. Надписите на торбичките са на английски и датски език.

Природозащитници за пореден път съобщават за намерени пластмасови отпадъци в стомасите на китове, заседнали в Холандия, Германия, Франция, Великобритания.

Птиците и рибите също поглъщат много пластмасови отпадъци.

"Пластмасата и найлоните не се разграждат напълно, а се превръщат в по-малки парчета. Рибата и планктонът ги поглъщат и така отпадъците навлизат в хранителната верига", предупреждават еколозите.

По време на Международния икономически форум в Давос през 2016 година експертите прогнозираха, че масата на пластмасовите боклуци в океаните ще е по-голяма от тази на рибите до 2050 г., ако рециклирането не се увеличи драстично…

Снимка: SkyscraperCity

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниНормативни актове