Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 4 причини, поради които не трябва да се пие студена вода в жегите

4 причини, поради които не трябва да се пие студена вода в жегите

4 причини, поради които не трябва да се пие студена вода в жегите - изображение

Наближават топлите дни и с това се увеличава приемът на студена вода и всякакви напитки за разхлаждане. Експерти от Германия обаче твърдят, че човек не трябва да набляга на студените напитки, а напротив да се стреми към вода със стайна температура. В защита на това учените предлагат 4 причини, поради които не трябва да се пие студена вода в летните жарки дни.

1. Нарушава се храносмилателния процес. Използването на студена вода или вода с лед влияе неблагоприятно на храносмилателния процес, тъй като предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това може да забави храносмилането, а при неправилно усвояване на храната, нутриентите губят своите качества и не се усвояват от организма.

2. Хранителните вещества не се усвояват. Средната температура на човешкото тяло е близо до 37 градуса, но при консумиране на много студена напитка, тялото започва да изразходва енергия, за да се стабилизира температурния баланс. Именно тази енергия би се използвала за смилането и усвояването на хранителните вещества. По този начин организмът не може да запази нужните хранителни му вещества.

3. Предизвиква болка в гърлото. Приемането студена вода може да доведе до натрупване на слуз по дихателните пътища. При увеличаване на този слой се появява риск от затруднено дишане и развитието на различни инфекции. В този случай, има характеристика на болки в гърлото, изправен пред толкова много хора.

4. Забавя нормалния ритъм на сърцето. Пиенето на ледена вода забавя ссърдечния ритъм. Според изследвания студената вода стимулира блуждаещия нерв. Това е 10- ия черепно - мозъчен нерв (вагус), който се явява важна част от автономната нервна система, която контролира неволни действия. Блуждаещият нерв води до намаляване на сърдечната честота, а ниската температура на ледена вода се явява стимул за този нерв, поради което сърдечната честота се забавя и това е много опасно за здравето и живота на човек.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Snopes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлРецептиСпортЗдравни съветиСпорт и туризъмНовиниСнимкиАлт. медицинаАнкетиЛеченияХрани и ястияХранене при...ВидеоДиетиИсторияФизиологияНормативни актовеБотаникаПроизводителиОрганизации