Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дехидратацията променя мозъка и нарушава изпълнението на ежедневни задачи

Дехидратацията променя мозъка и нарушава изпълнението на ежедневни задачи

Дехидратацията променя мозъка и нарушава изпълнението на ежедневни задачи - изображение

Дехидратацията причинява подуване на мозъка и въздейства отрицателно върху когнитивната функция, твърди изследване. Учени от Технологичния институт в Джорджия проучили ефектите от обезводняването върху човешкото тяло, когато то е свързано с физическа активност и топлина.

Дехидратацията е недостиг на вода в организма и възниква, когато загубата на течности е по-голяма от приема. Нормалните телесни функции като уриниране, плач, изпотяване и дори дишане допринасят за тази загуба. Симптомите са суха кожа, главоболие, лош дъх, умора и замаяност, сухота в устата.

Изследователите наблюдавали 13 участници, които били подложени на монотонни повтарящи се задачи като натискане на бутон при появата на жълт квадрат. Той се явявал периодично, превключвайки между редовни и случайни интервали. Доброволците изпълнявали задачата в продължение на 20 минути, за да се провери реакцията им. След това учените накарали участниците да извършат упражнението в 3 отделни случая. Първият бил когато били отпуснати и хидратирани, вторият – след физическо натоварване, излагане на топлина и отново хидратирани и третият, когато извършили физическа активност, прегрели и били обезводнени.

Минди Милард-Стафорд и колеги установили, че прецизността на доброволците намалява с течение на времето, дори когато те били отпуснати. В случаите, когато не били дехидратирани, топлината и физическото усилие сами по себе си имали отрицателно въздействие върху ефективността на хората при теста. Обезводняването накарало участниците да направят още повече грешки.

Човешкият мозък съдържа мрежа от кухини, наречени вентрикули, които се пълнят с течност. По време на изследването специалистите използвали функционален магнитен резонанс, за да наблюдават тези кухини. Учените установили, че когато доброволците се упражняват, потят и пият вода, вентрикулите в центъра на мозъка им се свиват. Но когато правят същото, без да поемат течности, вентрикулите се разширяват.

Въз основа на резултатите изследователите направили извода, че дехидратацията може да причини подуване на мозъка и да затрудни извършването на монотонни задачи, които изискват внимание към детайла.

Изследването е публикувано в Psychological Reports.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: mdpremier.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСпортЛайфстайлБотаникаСнимкиХранене при...ЛеченияПсихологияФизиологияПатологияИсторияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалисти