Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата 7 храни, които помагат при възпаления

7 храни, които помагат при възпаления

7 храни, които помагат при възпаления - изображение

На всеки се е случвало да има някакви възпалителни процеси в тялото си, които обикновено след адекватно лечение отшумяват след няколко дни или седмици. Но има случаи, в които неразположението е постоянно, превръща се в хронично и симптоми като зачервяване, подуване, постоянна болка, треска или загуба на апетит се превръщат в продължително и мъчително изживяване за дълъг период от време. Тогава на помощ могат да дойдат някои храни, които се препоръчват в такива случаи и които облекчават възпаленията.

Мазни риби – рибата тон, сьомгата, по-малко треската и скумрията, съдържат вещества, които помагат при възпаленията. Но правилното им приготвяне – чрез печене и варене, е от голямо значение, за да се запазят полезните им качества.

Авокадо – всеизвестен източник на мононенаситени мазнини, но и уникален помощник в случаи на възпаления. От пет до седем порции на ден в салати или по друг начин поднесено и приготвено оказва влияние.

Листни зеленчуци – зеленчуци като зеле, обикновено или къдраво, броколи намаляват също възпалението.

Орехи и зехтин – ядките изобилстват от полезни свойства, но особено много са ценени и заради противовъзпалителните си и антиоксидантни качества. Проучвания сочат, че екстра върджин зехтин има най-голяма полза, когато протичат в организма подобни процеси.

Джинджифил – подправката потиска образуването на възпалителни съединения.

Цвекло – то защитава сърцето, предпазва от рак, а витамин С в него намалява подуванията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: diyhealthremedy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаСнимкиХрани и ястияДиетиЛайфстайлНовиниСпортИсторияХранене при...БотаникаЛеченияПсихологияМедицински изследванияКлинични пътеки