14 храни, които помагат при възпаления
На всеки се е случвало да има някакви възпалителни процеси в тялото си, които обикновено след адекватно лечение отшумяват след няколко дни или седмици. Но има случаи, в които неразположението е постоянно, превръща се в хронично и симптоми като зачервяване, подуване, постоянна болка, треска или загуба на апетит се превръщат в продължително и мъчително изживяване за дълъг период от време. Тогава на помощ могат да дойдат някои храни, които се препоръчват в такива случаи и които облекчават възпаленията.
Противовъзпалителни храни
Добавянето на тези вкусни и здравословни храни в менюто може да помогне за подобряване на цялостното здраве и да улесни управлението на здравословното тегло. Диета, богата на противовъзпалителни храни, също може да помогне за предотвратяване на появата на определени здравословни състояния с напредване на възрастта.
Бадеми
Бадемите са отличен източник на мононенаситени мазнини (подобно на зехтина), витамин Е и манган. Те също са богати на магнезий и растителни протеини. В научни изследвания консумацията на бадеми е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, вероятно чрез подобряване на профила на мастните киселини в кръвта.
Бадемите също са много засищащи и въпреки че са малко по-калорични от много други противовъзпалителни храни, яденето на шепа ядки може да подпомогне придържането към здравословна програма за отслабване.
Авокадо
Авокадото е богато на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, като в същото време е с ниско съдържание на натрий и отличен източник на магнезий, фибри и калий. Консумацията на половин авокадо на ден предоставя на човешкия организъм доволно количество витамин С, А, Е и витамини от група В.
Комбинацията от тези хранителни вещества и полифенолите, които действат като антиоксиданти, прави авокадото задължително за всяка противовъзпалителна диета.
Броколи
Броколите са член на семейството на кръстоцветните зеленчуци с високо съдържание на фитохимикали, наречени глюкозинолати. Тези естествени съединения са мощни антиоксиданти. Броколите също са отличен източник на витамин С, калий, калций и витамин А, като същевременно са с ниско съдържание на калории.
Боровинки
Боровинките съдържат значителни количества полифеноли, които предизвикват антиоксидантна активност и могат да помогнат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Лабораторни проучвания показват, че химикалите в малкия плод също могат да спрат развитието на ракови заболявания, като забавят растежа на туморните клетки и намалят възпалението. Боровинките също са с ниско съдържание на калории и богати на витамин С, витамин Е и фибри. И не на последно място те са изключително вкусни.
Моркови
Морковите съдържат бета-каротин, който организмът е способен да превърне във витамин А – изключително мощен антиоксидант. Кореноплодният зеленчук е богат също на зеаксантин и лутеин, които също взаимодействат с витамин А. Диетата, богата на тези антиоксиданти, може да помогне за намаляване на риска от рак, като предотврати увреждането на здравите клетки в тялото.
Боб
Бобът е считан за отлична противовъзпалителна храна поради съдържанието на растителни протеини, минерали, витамини от група В и витамин К. Той също е богат на полезни фибри и полифеноли, които са мощни антиоксиданти.
Кейл (къдраво зеле)
Кейлът е богат на калций, желязо, магнезий, калий, витамини А, С, К, като същевременно е с ниско съдържание на натрий. Зеленчукът съдържа глюкозинолати, които могат да помогнат за предотвратяване на ракови заболявания, както и лутеин и зеаксантин, за които е известно, че намаляват риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата. Също така лутеинът може да помогне за предотвратяване на атеросклероза.
Зехтин
Зехтинът е основен компонент на средиземноморската диета, която е свързана със здравето на сърцето и дълголетието. Той е богат на мононенаситени мазнини и полифеноли, които са полезни за кръвоносните съдове. Доказано е, че зехтинът помага за намаляване на възпалението и високия холестерол.
Портокал
Портокалите са отличен източник на витамин С и калий, а също така съдържат фибри, калций и фолиева киселина. Фибрите и фолиевата киселина помагат за поддържането на сърдечното здраве, а витамин С е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система, здравето на съединителната тъкан и кръвоносните съдове.
Портокалите и портокаловият сок са превъзходно допълнение към противовъзпалителната диета.
Сьомга
Сьомгата съдържа значителни количества омега-3 мастни киселини – повече от всеки друг вид риба или морски дарове. Проучванията показват, че хората, които приемат по-голямо количество от тези мастни киселини, е по-малко вероятно да страдат от суховат в очите. Омега-3 мастните киселини са полезни също за сърцето, тъй като помагат за намаляване на възпалението и поддържат холестерола под контрол.
Спанак
Спанакът е една от най-известните противовъзпалителни храни. Той съдържа лутеин, желязо, витамин К, фолиева киселина и е много нискокалоричен, така че е идеален за диети за отслабване. Изследванията показват, че при хората, които консумират зеленолистни зеленчуци като спанак, се наблюдава намален риск от дегенерация на макулата.
Ягоди
Ягодите са вкусни, сочни и сладки, а освен това са и полезни за здравето. Плодът е с ниско съдържание на калории, богат на фибри и съдържа витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да функционира нормално. Ягодите също имат противовъзпалителни свойства и много потенциални ползи за здравето.
Доказано е, че почти всички плодове са полезни, защото пигментите, които придават характерния им цвят, съдържат и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.
Сладък картоф
Сладките картофи са богати на витамини и минерали. Подобно на повечето зеленчуци с оранжев цвят, те са изключително богати на витамин А и бета-каротин, който е мощен антиоксидант. Сладките картофи също съдържат много фибри и не са твърде калорични, така че те са вкусно допълнение към всяка диета.
Орехи
Орехите са отличен източник на здравословни мазнини, витамин Е, минерали и фитохимикали, наречени стерини. Те също така съдържат мононенаситени мазнини и омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето. Въпреки че орехите са с високо съдържание на калории, една шепа от тях кара човек да се чувства сит за по-дълъг период от време.
verywellhealth.com, pixabay.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛГАР ОМЕГА 3 ДВОЙНА СИЛА меки капсули * 30
СОРИА НАТУРАЛ ОЛИТАН ГЕЛ 40 г
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛЮТИВА МЕНТА 10 мл
АНХИАЛО СТАБИЛИЗИРАНА ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА 5000 мл
ИДРОФЛОГ ОФТАЛМИК дози 0.5 мл * 15
ТЕРАНОВА КВЕРЦЕТИН И КОПРИВА КОМПЛЕКС капсули * 50
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Какво лекува английската сол
- Домашно лечение при възпаление на яйчниците
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Лечение при ларингит
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Натурални средства за лечение на конюнктивит
- Лечение при панкреатит
Коментари към 14 храни, които помагат при възпаления