Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 7-часовият сън, водораслите и кафето са тайната на дългата младост

7-часовият сън, водораслите и кафето са тайната на дългата младост

7-часовият сън, водораслите и кафето са тайната на дългата младост - изображение

7-часовият сън, водораслите и кафето са тайната на дългата младост, смята д-р Елизабет Блекбърн, която спечели Нобелова награда за откриването на теломерите, определящи дали стареем добре.

Теломерите са защитните крайчета на хромозомите, предпазващи ДНК-то от увреждане. Характерно за тях е, че те се скъсяват с годините, а миниатюрни различия в дължината им може да покаже завишен риск от рак и Алцхаймер.

"Теломерите се износват бързо и заради хроничен стрес, диети, захар, бял хляб, бисквити, сладолед, ориз, преработено месо. Средиземноморският режим на хранене, богатите на витамини водорасли и няколко кафета на ден обаче могат да ги удължат", твърди д-р Елизабет Блекбърн.

Според нея дължината на теломерите далеч не се наследява само от родителитеа се определя и от начина на живот и стреса, на който е подложен даден човек. При високо тегло и натрупване на мазнини в кръста, опасността от тяхното съкращаване се увеличава с 40 процента. Стабилизирането им става чрез здравословна диета, физическа активност и сън.

В своята книга "Ефектът на теломерите" д-р Блекбърн посочва още, че достатъчният сън поддържа теломерите млади, както и кафето, пълнозърнестите храни, водораслите, морската храна, зеленчуците. От друга страна, теломерите на хората, които изпиват по две газирани напитки на ден, са с пет години по-стари. 

Снимка: mamatothemax.nl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСпортСоциални грижиИсторияБотаника