Начало Здравна медиа Любопитно Психология 8 начина да харесвате повече себе си

8 начина да харесвате повече себе си

8 начина да харесвате повече себе си  - изображение

На всички е добре известно, че за да обичаме истински другите, първо трябва да заобичаме себе си. За да имаме щастливи и здрави взаимоотношения с другите, трябва първо да сме щастливи със себе си.

Но какво означава да обичаш себе си така, че това да се отрази добре на отношенията ни с околните? На първо място трябва да се намери златната среда между самолюбието и категоричното отсъствие на самочувствие и уважение към себе си. Тези две крайности са еднакво разрушителни.

В свое изследване група психолози са анализирали един по-различен вид любов към себе си – само-съчувствието, и са открили, че то е алтернативен източник на положителна самооценка и се отразява добре и на отношенията ни с околните. Автоемпатията включва гледане на себе си (включително и недостатъците) с доброта и приемане, и не се фокусира върху отрицателните  емоции. 

Според психолозите хората, които проявяват само-съчувствие, са много по-щастливи, оптимистично настроени и удовлетворени от живота.  Ако приемаме нормално своите грешки и недостатъци, отрицателни и положителни качества, няма да бъдем и критични към останалите, да ги възхваляваме твърде много или пък да издигаме себе си в култ, и съответно ще имаме и добри отношения с тях.

Вижте 8 начина да харесвате повече себе си - в съвсем разумни граници, разбира се!

  • Не се страхувайте да се изправите срещу своите недостатъци 

Оопознавайки ги, вие ще се постараете да се усъвършенствате.

  • Припомняйте си по-често постиженията си

Когато сте направили нещо добре, не се страхувайте да признаете успеха си.  • Поглеждайте се в огледалото с "влюбени очи"

Когато се поглеждате в огледалото, задържайте се по-дълго на нещата, които харесвате в тялото и лицето си.

  • Включете в графика си среща със себе си

Прекарвайте известно време сам. Това ще ви позволи да обмислите нещата, които ви вълнуват, да се насладите на филм, шоу или концерт, или пък хранене в любимия ви ресторант.

  • Стремете се да бъдете по-добър човек

Прекарайте един уикенд, ден или вечер, без да се притеснявате за това как изглеждате. Опитайте да не се гримирате в неделя или пък облечете мърлява тениска във вторник вечер. Така ще разберете какво е да бъдеш себе си извън опитите си да впечатлиш някого.

  • Връщайте се в миналото, но с мъдрост

Не позволявайте то да ви зарежда със съжаление. Може би все още ви преследват спомени за тъжни случки и хора, с които сте си разменили лоши думи. Ако нещата могат да бъдат поправени сега, потърсете тези хора и им се извинете, но ако това не е възможно, пуснете миналото да си отиде.

  • Осъзнайте, че никой не е съвършен

Когато сме твърде критично настроени към себе си, ние вярваме, че всеки друг е по-добър от нас. Всъщност всеки е добър в нещо и е напълно възможно и нормално в дадена област да има по-добри от нас, но няма съвършени хора.


Съветите са на Сюзън Краус Уитбърн  - професор по психология в Университета в Масачузетс.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаТестовеЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниСпециалистиИнтервютаЛечения